Cum putem să ne ferim de căldură și ce alimente trebuie să consumăm în timpul verii
Perioada estivală poate provoca și probleme de sănătate din cauza temperaturilor ridicate. Pentru a te proteja împotriva caniculei îți oferim o serie de recomandări.
Temperaturile ridicate sunt anunțate în presă cu câteva zile înainte, astfel că ne putem pregăti dinainte. În zilele caniculare trebuie să evităm, pe cât posibil, deplasările în intervalul 11:00 – 18:00. Încearcă să faci toate drumurile necesare de dimineața sau seara. Dacă nu ai de ales, ai grijă să te deplasezi prin zone umbrite și să te odihnești la nevoie. Este foarte important să consumi lichide și să eviți efortul fizic intens și expunerea la soare în intervalul 11:00 – 18:00.
În timpul verii sunt recomandate hainele lejere, de culori deschise, care vor permite corpului să respire. Folosește pălărie și ochelari de soare pentru a te proteja de razele solare.
Deși suntem tentați să consumăm doar băuturi reci, acestea nu sunt cea mai bună alegere. Lichidele (apă, suc, ceai etc) nu trebuie să fie foarte reci. Mai mult, ceaiul este recomandat să fie consumat călduț. Nu consumați băuturi cu cofeină (cafea, cola, ceai) și sucuri carbogazoase în cantități mari. Nici alcoolul nu este recomandat în perioada caniculară. Deși în primă fază ne dă impresia că ne hidratează, chiar și berea accentuează procesul de deshidratare.
Pentru o hidratare corespunzătoare este necesar să consumi zilnic minim 1,5 – 2 litri de lichide.
Ce mâncăm vara
Un alt aspect foarte important este alimentația. Pe perioada verii este bine să avem o alimentație bogată în fructe și legume. Printre cele mai recomandate fructe și legume se numără pepenele, prunele și roșiile.
Nu mâncați alimente grase! Specialiștii recomandă evitarea alimentelor de grase de origine animale. În schimb, este foarte benefic să consumați salate de sezon. În timpul verii oferta de legume este bogată. Fiecare supermarket are un catalog periodic în care poți descoperi cele mai noi oferte la legume și fructe.
O salată nu este necesar să conțină foarte multe legume. Poți realiza una din salată, roșii, castraveți și brânză telemea. La nevoie mai poți adăuga ceapă verde/roșie, ardei, porumb dulce și măsline. Toate aceste legume sunt foarte sănătoase și îți vor oferi energia necesară pentru a trece peste zilele caniculare de vară.
Printre fructele recomandate de specialiști în sezonul estival se numără cireșele, pepene roșu, fructe de pădure (mure, zmeură, afine, coacăze negre), caise, piersici, mere, căpșuni.
Și capitolul legumelor este unul vast: fasole verde, ceapă, morcovi, conopidă, sparanghel, ardei, castraveți, țelină, broccoli, vinete, varză, roșii, cartofi noi sau verdețuri.
Tot la capitolul alimente recomandate intră și produsele lactate. Sana, chefir, lapte bătut sau iaurt sunt alimente care vor contribui la hidratarea ta.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o dietă sănătoasă trebuie să conțină cel puțin 400 de grame de fructe și legume în fiecare zi. În plus, este recomandat să reducem cantitatea de zahăr, sare și grăsimi. Cantitatea de sare nu trebuie să depășească 5 grame pe zi, în timp ce cea de zahăr nu trebuie să depășească 5 lingurițe în cazul femeilor și 9 lingurițe la bărbați.