Prima pagină » Diverse » Cum reușești să-ți RĂCOREȘTI casa fără să folosești aerul condiționat. Sfaturi utile pe timp de caniculă

Cum reușești să-ți RĂCOREȘTI casa fără să folosești aerul condiționat. Sfaturi utile pe timp de caniculă

Cum reușești să-ți RĂCOREȘTI casa fără să folosești aerul condiționat. Sfaturi utile pe timp de caniculă
Cum reușești să-ți răcorești casa fără să folosești aerul condiționat. Sfaturi utile pe timp de caniculă

România se confruntă zilele acestea cu o perioadă caniculară, iar ANM a emis chiar și o avertizare de tip Cod roșu de temperaturi ridicate și disconfort termic.

Unii dintre noi au acasă aparate de aer condiționat, iar acestea par o adevărată binecuvântare în această perioadă. Dar nu toată lumea se bucură de un astfel de obiect.

Fie că pur și simplu nu îl au, fie că sunt consumatoare mari de energie electrică, fie că sunt zgomotoase, mulți români nu pot folosi un aparat de aer condiționat.

Și atunci care este soluția pentru a ne răcori locuințele chiar și în lipsa unui aer condiționat?

Există unele trucuri care ne pot ajuta să trecem mai ușor peste caniculă chiar și fără ajutorul acestora.

Trucuri pentru a face răcoare în casă

Aerisește bine casa la primele ore ale dimineții, când te poți bucura de aerul proaspăt și răcoros de afară. Apoi, trage jaluzelele sau storurile, mai ales la ferestrele orientate spre răsărit sau spre apus, ca să păstrezi o atmosferă plăcută în casă, chiar dacă este mai întunecată. Seara, după ce apune soarele, poți deschide larg ferestrele să te bucuri de aer proaspăt.

Oprește electronicele care emană căldură, dacă nu le folosești pe timpul zilei, precum televizorul sau calculatorul, arată realitatea.net.

Montează un ventilator mare în camera în care stai cel mai mult și pune în dreptul lui, pe un scaun înalt, un bol cu multe cuburi de gheață. Curentul de aer se va răci de la gheață și va răcori întreaga încăpere în câteva minute.

Când te întorci acasă, dacă atmosfera din balcon este încinsă, stropește pe jos cu apă rece și pune în dreptul ușii un cearșaf mai vechi, îmbibat în apă rece și stors bine. Când se usucă cearșaful, îl poți uda din nou. Temperatura din balcon va scădea cu câteva grade, iar în cameră va pătrunde o briză plăcută și răcoroasă.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele