Cum să faci cea mai fragedă friptură de porc pentru Crăciun. Rețeta cu care nu vei da greș niciodată
Friptura de porc este ”vedeta” mesei de Crăciun, alături de cozonac și salată boeuf. Dacă și tu ți dorești să pregătești o friptură absolut delicioasă, pentru care să te laude toată lumea, trebuie să ții cont de câteva mici trucuri, folosite chiar de bucătari.
Pentru a obține cea mai fragedă friptură de porc pentru masa de Crăciun, iată câteva sfaturi și trucuri:
1. Alegerea tipului de carne. Alege o bucată de carne de porc proaspătă, de calitate, cu un conținut moderat de grăsime. Un cotlet sau pulpa de porc pot fi opțiuni bune pentru friptură.
2. Marinarea. Timp de marinare. Lasă carnea să se marineze pentru cel puțin câteva ore sau, ideal, peste noapte. Poți folosi o marinadă simplă din ulei de măsline, ierburi, usturoi, sare și piper.
3. Tehnica de gătire. Optează pentru o gătire lentă, fie la cuptor sau într-o tigaie, pentru a păstra umiditatea în carne și a obține o textură fragedă.
4.Odihnă. După ce friptura este gătită, las-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia. Acest lucru va permite lichidelor din carne să se redistribuie, menținând suculența.
5. Aromatizare. Adaugă arome precum rozmarin, cimbru sau usturoi pentru a îmbunătăți gustul fripturii.
6. Gătire împreună cu legume. Gătește friptura împreună cu legume, ceea ce poate adăuga umiditate și arome suplimentare.
Rețetă de friptură de porc
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de carne de porc (spata de porc)
- 12-15 căței de usturoi
- două linguri de boia de ardei (eventual și o lingură de boia afumată)
- 100 mililitri de ulei
- sucul de la trei lămâi
- patru cartofi mari, tăiați în jumătate.
Preparare:
Curată bine carnea de pielițe și grăsime. Pune în blender usturoiul, sucul de la cele trei lămâi, uleiul și boiaua de ardei. Adaugă două lingurițe de sare și o linguriță cu vârf de piper măcinat. Omogenizează.
Așează carnea într-un vas și pune deasupra tot acest suc, în așa fel încât sosul să ungă bine toată carnea. Acoperă cu o folie de plastic și presează folia astfel încât să elimini aerul.
Pune vasul la frigider pentru cel puțin 12 ore. Unge cu ulei un vas încăpător pentru friptură. Pune cartofii tăiați în jumătate în tavă în așa fel încât să faci un fel de suport pentru carne. Pune carnea cu tot sosul în care a stat în tavă și adaugă o cană de apă. Acoperă cu folie de aluminiu și da tavă la cuptor, la foc mic (180 de grade), pentru patru ore.
Scoate tava din cuptor, scoate folia, scoate cartofii. Unge carnea cu o lingură, două de ulei și lasă-o să stea circa 30 de minute la temperatura camerei.