Cum bine ne putem închipui, a cunoaște mai multe limbi străine reprezintă un mare atu. Această lume, atât de conectată datorită marilor descoperiri, este o lume a comunicării. În acest sens, oamenii au înțeles cât de important este să vorbești cu semeni de pe întreg mapamondul.
Acest scop a făcut ca în școli să se introducă studierea limbilor străine. În România, se studiază 2 limbi străine, iar de ceva timp, engleza este omniprezentă. Este, fără doar și poate, una dintre cele mai vorbite limbi. După cum ne dăm seama reprezintă un instrument de nelipsit în comunicarea globală. Cei mai mulți au nevoie de engleză pentru a o folosi în carieră. Pentru alții însă este utilă pentru a călători mai ușor sau pentru a studia.
În orice caz, a învăța limba engleză îți va aduce numeroase oportunități. Mulți însă nu înțeleg că pentru a cunoaște această limbă bine, este nevoie de unele reguli. Ce înveți din filme și chiar în școală nu este întotdeauna suficient. Ai nevoie de autodisciplină, poate chiar și de unele cursuri extra. Fiecare învață în mod diferit, este clar. Important este să aplicăm câteva reguli generale care să ne ajute.
Nu poți să îți iei vreun angajament fără a-ți seta ceva limpede în minte. Totuși, aceste obiective ar trebui să fie cât se poate de realiste. Ar trebui să înțeleg motivele pentru care îți dorești să înveți limba engleză. Cum am menționat mai sus, poate că îți trebuie pentru locul de muncă. Majoritatea angajatorilor cer acesta limbă obligatoriu. Dacă ești un călător pasionat, atunci să știi că engleza te va “salva” cam peste tot.
Pe orice continent te duci, cu limba engleză vei reuși să te descuri. Nu uita să-ți impui niște termene. Orice proiect trebuie dus la bun sfârșit la o anume dată. Și o limba străină poate avea astfel de așteptări. Desigur, trebuie să faci asta luând în calcul activitățile tale zilnice, îndatoririle familiale etc. Totuși, ține o evidență cât mai meticulosa pentru a știi exact ce mai trebuie să îmbunătățești.
Nu este suficient să vorbești limba. Poate că vei reuși să sintetizezi câteva fraze simple. Însă dacă vrei să ai conversații profesionale, din ample domenii, e nevoie de mai mult. Astfel că ar trebui să știi elementele de bază ale limbii. Astfel vei putea construi fraze corecte, reușind astfel să comunici eficient. Trebuie să cunoști regulile fundamentale ale gramaticii. Ai nevoie de timpurile verbale, topica în propoziție, declinarile.
Poți căuta cursuri unde să mergi pentru a învăța ca la carte. Multe din școlile private au și un website ce îți oferă mai multe informații. Poți aplica metode inedite care să te ajute. De exemplu, unii experți recomandă să înveți cele mai utilizate 1000 de cuvinte. Acestea pot fi folosite în majoritate conversațiilor.
Dacă îți dorești însă ceva organizat, așa cum am menționat, cursurile de limba engleză sunt singurele recomandate. Există și în România multe școli sau instituții private. Aici vei experimenta metode de predare moderne, unde se va pune accent pe conversație, ascultare, înțelegere. Toate școlile particulare aduc profesori cu multă experiență. Aceștia au multe studii în palmares, inclusiv făcute în afară țării, adică “la sursă”.
Profesorii de limba engleză îți vor putea corecta greșelile fără probleme. De asemenea, ți se vor pune la dispoziție materiale de studiu diversificate. Vei experimenta teste periodice, evaluându-ți astfel progresul. Astfel de cursuri se pot face la sediile instituțiilor, în clase mici sau chiar pe sistemul one to one. De când cu pandemia, au fost “inventate” și cursurile online. Acestea sunt mult mai accesibile pentru mulți oameni, cu un program încărcat. În orice caz, ar trebui să alegi cursuri care se potrivesc nivelului lingvistic la care te afli.
Desigur, ar fi ideal să ai pe cineva care să te ajute. Conversația este cea mai bună formă de învățare. Însă dacă, în afară de cursuri, nu poți comunica încă cu nimeni, nu dispera! Poți să-ți găsești multe alte resurse. Poți să asculți podcasturi, muzică, cărți audio în limba engleză. A asculta este o metodă de a te ajuta să te familiarizezi cu accentul.
Și filmele pot fi o sursă bună. Încearcă să renunți la subtitrări sau dublaje când poți. Acest lucru te va “obliga” să depui un efort pentru a înțelege. Desigur, cititul îți va fi de ajutor. Din fericire librăriile abundă de cărți în limba engleză. Dacă ești la început, poți să începi cu povești pentru copii. Acestea sunt amuzante, te vor deconecta, ajutându-te să înveți vocabularul de bază. Pe măsură ce avasezi, poți alege cărți mai complexe. Nu neglija temele! Dacă nu mergi la cursuri impune-ți singur exerciții de scris. Poți cumpăra cărți speciale care au și barem de corectare.
Nu mai avem bariere, așa cum am specificat. Acum internetul, libera circulație ne ajută să întâlnim tot felul de oameni. Dacă nu poți încă să pleci, calculatorul poate fi un bun profesor. Poți intră pe grupuri de socializare internaționale. Aici poți conversa cu o mulțime de oameni din întreaga lume. De exemplu, dacă ești pasionat de călătorii, te poți înscrie într-un grup de “travel”. Vei cunoaște oameni care vor fi nerăbdători să împărtășească experiențele cu tine, în limba engleză. Comunicarea este mai mult decât importantă pentru a începe să vorbești fluent. Prin conversații ce au loc cu regularitate, vei învăța să gândești în engleză.
Nu trebuie să îți faci probleme dacă ești adult și nu cunoști încă limba engleză. Totul ține de tine. Dacă ai suficientă voință, poți să faci acest lucru chiar și dacă ai trecut de prima tinerețe. Vei vedea că o limba străină îți va deschide noi orizonturi.