Cum să mâncăm mezelurile și carnea procesată, ca să nu ne afecteze sănătatea. PERICOLUL ascuns în astfel de preparate

Publicat: 19 08. 2024, 18:23
Actualizat: 19 08. 2024, 20:24

Pentru români, mezelurile și carnea procesată constituie alimente nelipsite de pe masă, atât datorită gustului, cât și al costului, ceva mai scăzut, comparativ cu al cărnii proaspete. Medicii nutriționiști avertizează asupra substanțelor cancerigene din mezeluri și a efectelor nocive asupra organismului. 

Medicii nutriționiștii au explicat de ce carnea procesată și mezelurile, adică salamul, cârnații, crenvurștii, toba și altele similare, sunt nocive organismului dacă sunt consumate zilnic.

Experții au menționat că mezelurile nu prezintă valorilor nutriționale semnificative, conținând puține proteine, dar cantități mari de sare.

„Este important să facem o distincție clară în acest context, deoarece etichetele sau declarațiile nutriționale trebuie întotdeauna citite cu atenție. Este esențial să verificăm care producători sunt corecți în ceea ce privește procentul de carne folosită, aditivii și conservanții incluși. Toate produsele din carne procesată conțin conservanți, care sunt adăugați atât pentru a îmbunătăți gustul, cât și pentru a prelungi termenul de valabilitate. Totuși, din punct de vedere nutrițional, consumul frecvent și zilnic de carne procesată poate fi dăunător pentru sănătate. Acest tip de alimente are un conținut ridicat de sare, care poate fi problematic, mai ales pentru persoanele hipertensive, fiind o sursă semnificativă de sodiu. Ideal ar fi ca acestea să elimine complet mezelurile din alimentație. În plus, grăsimile saturate și grăsimile trans prezente în carnea procesată reprezintă un risc pentru sănătate, contribuind la apariția bolilor asociate cu consumul frecvent de astfel de produse”, a declarat Rada Baltag potrivit ziaruldeiasi.ro

Substanțele cele mai periculoase din mezeluri și cărnurile procesate sunt  nitrații și nitriții, adăugați pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Acești compuși pot fi transformați în organism în nitrozamine, substanțe considerate a fi cu risc cancerigen.

Medicii recomandă consumul de carne procesată cel mult odată pe săptămână și e important ca un astfel de preparat să fie întotdeauna însoțit de legume, în special frunze și vegetale de culoare verde, deoarece acestea pot ajuta la reducerea riscului cancerigen asociat cu nitrații și nitriții. De exemplu, dacă preparăm un sandviș cu salam, ar trebui să adăugăm și verdeață pentru a diminua efectele potențial nocive ale acestor substanțe.

FOTO: Pixabay