Prima pagină » Diverse » Cum să prepari cele mai reușite clătite. Ingredientul minune care salvează orice rețetă

Cum să prepari cele mai reușite clătite. Ingredientul minune care salvează orice rețetă

Cum să prepari cele mai reușite clătite. Ingredientul minune care salvează orice rețetă

Rețeta de clătite pare la îndemâna tuturor, însă existe numeroase modalități în care poți rata prepararea lor. Bucătarii profesioniști dezvăluie un truc pentru ca un aluat de clătite să iasă ca la carte.

Apoi, lucrurile sunt foarte simple. Le poți umple cu ce vrei, de la cremă de brânză și somon, până la ciocolată sau gem.

Aluatul iese mai bine dacă îl treci printr-o sită fină sau o strecurătoare. Pentru a obține clătite subțiri, adaugă apă minerală sau sifon. De asemenea, este esențial să lași aluatul să se odihnească, astfel încât amidonul din făină să se umfle și să absoarbă lichidul (în acest caz, ouăle și laptele).

Aluatul poate fi păstrat timp de 48 de ore în frigider

Această regulă va asigura o textură suficient de densă, uniformă și cremoasă. De asemenea, nu te apuca să faci clătite dacă nu ai o tigaie antiaderentă. Se poate, dar lucrurile nu vor merge la fel de bine și s-ar putea să îți iasă niște clătite foarte uleioase, pentru că vei avea nevoie de grăsime ca să nu se prindă de fundul tigăii.

Întâi, trebuie să amesteci ingredientele lichide într-un castron: puțin lapte, câteva ouă și puțină apă minerală. Apoi adaugă ingredientele uscate: făină și un praf de sare. Depinde de tine dacă vrei să adaugi zahăr sau nu, acesta este un ingredient opțional. Dacă nu ai de gând să le umpli cu ingrediente sărate, poți adăuga și puțină esență de vanilie sau de rom.

Aluatul pentru clătite poate fi păstrat timp de 48 de ore în frigider într-un castron acoperit cu folie alimentară.

Nu folosi lapte degresat la clătite

Alt truc este să cerni făina și să încorporezi laptele treptat, amestecând în mod constant. Folosește un tel ca să nu ai cocoloașe. Alt truc este să folosești lapte și ouă la temperatura camerei.

Cum să aromatizezi clătitele? Mai multe opțiuni: vanilie (extract, pudră sau păstaie ideal prefiertă în lapte cald), coajă de portocală sau lămâie, alcool (Cointreau, Calvados, Rom, etc).

Un truc pentru clătite delicioase este să folosești lapte cu multă grăsime. Nu folosi lapte degresat, pentru că nu e recomandat.

Cât timp ar trebui să odihnească aluatul? Ideal ar fi 1-2 ore la temperatura camerei. Cu cât ai amestecat mai mult aluatul, cu atât timpul de odihnă ar trebui să fie mai lung.

Timpul de odihnă are un motiv specific: permite proteinelor din făină (care vor forma gluten), hidratate la contactul cu umiditatea laptelui, să își modifice proprietățile pentru a conferi elasticitate aluatului.

Apoi, tigaia trebuie să fie la temperatura potrivită: dacă e prea rece, aluatul nu se va găti și va fi dificil de întors, dacă e prea fierbinte aluatul se va coagula înainte de a se întinde corespunzător și se poate supra-găti rapid.

Chiar dacă folosești o tigaie antiaderentă, adaugă regulat o mică bucată de unt și întinde untul topit peste întreaga suprafață a tigăii folosind un șervețel de hârtie pentru a unge tigaia și a elimina impuritățile sau resturile de la clătita anterioară.

Cum poți obține clătite pufoase

Dacă vrei clătite pufoase, fă aluatul clasic, însă adaugă praf de copt și puțin unt topit. Praful de copt va ajuta clătitele să crească în tigaie și să devină pufoase.

Alternativ, poți folosi bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie. Clătitele vor crește la fel de frumos. Dacă le faci dulci, adaugă zahăr în aluat, dar clătitele pufoase pot fi ideale pentru ouă poșate, bacon, omletă sau unse cu cremă de brânză și pe deasupra o felie de șuncă.

Este alegerea ta felul în care vrei să servești clătitele. Dar dacă vrei să umplu cu topping-uri dulci, atunci ciocolata, frișca sau orice cremă dulce va fi suficientă, astfel încât nu e nevoie să pui zahăr în aluat.

Sursa foto: Arhiva Gândul