Scenariul anticipatelor care era varianta ideală a președintelui Klaus Iohannis și a liberalilor este aruncată în aer, după ce CCR a luat hotărâre că cea de-a doua desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de premier e neconstituţională, ceea ce înseamnă că președintele va trebui să vină cu alt nume.
Planul inițial al liberalilor prevedea ca prima etapă a alegerilor anticipate să fie votul negativ de astăzi din Parlament, iar în prezent PNL se află în situația că creeze un nou Guvern.
Profesorul și politologul Radu Carp a precizat pentru Gândul.ro că declanșarea alegerilor anticipate în acest moment este aproape imposibilă.
„CCR are obligația să-și motiveze hotărârile în maxim 30 de zile, ori noi am observat că toate aceste decizii sunt redactate spre sfârșitul termenului și mai mult ca asigur va dura mult redactarea deciziei, iar 30 de zile înseamnă aproape de 1 aprilie. Problema în sine nu ține de calendarul alegerilor, ci de fond, deoarece președintele potrivit noii decizii trebuie să desemneze pe cineva care are în spate o majoritate pe care să o prezinte în cadrul negocierilor cu partidele. Lucru care elimină din start posibilitatea alegerilor anticipate. Este evident că nu poate avea o majoritate la un moment dat și apoi să nu o mai aibă. Eu cred că CCR o să redacteze hotărârea de așa natură, încât să spună că trebuie să o aibă în ziua votului. Așadar, șansele sunt foarte mici. Doar să se întâmple ceva straniu și să vii cu o majoritate în spate și persoanele respective să nu se mai prezinte la vot ”, a declarat Radu Carp pentru Gândul.ro.
Politologul a mai subliniat că președintele îl va numi tot pe actualul premier, Ludovic Orban, însă acesta trebuie să arate că are majoritate parlamentară.
„Situația se complică. Trebuie să vină cu o garanție că are majoritatea pe masă, cu partidele care îl susțin. Este contrară ideii consultării partidelor”, a mai precizat Radu Carp.
Sursă foto: Gov.ro