Prima pagină » Diverse » Cum se face corect și sănătos carnea la grătar. Dr. nutriționist Mihaela BILIC a dezvăluit secretul

Cum se face corect și sănătos carnea la grătar. Dr. nutriționist Mihaela BILIC a dezvăluit secretul

Cum se face corect și sănătos carnea la grătar. Dr. nutriționist Mihaela BILIC a dezvăluit secretul

„Grătar cu bere sau grătar în bere?”, își întreabă vizitatorii de pe pagina de Facebook medicul nutriționist Mihaela Bilic. Într-o încercare de a rezolva această „dilemă”, ea a venit cu soluția.

Românii sunt mari amatori de friptură la grătar, dar nu mulți știu cum se face corect și sănătos carnea.

Mihaela Bilic are răspunsul și la această întrebare.

Mihaela Bilic: „Un grătar corect executat e de nerefuzat”

Iar pentru cei care se tem că friptura la grătar nu este tocmai sănătoasă, reputatul medic nutriționist reamintește că „există studii care ne confirmă că un grătar corect executat e de nerefuzat”.

„Vă e teamă că o carne rumenită la grătar nu e atât de sănătoasă pe cat e de gustoasă? Aflați că putem bloca formarea de compuși aromatici toxici cu un pahar de vin sau bere… nu de băut, ci pentru marinat.

În domeniul gătirii cărnii prin prăjire sau frigere pe grătarul cu cărbune există studii care ne confirmă că un grătar corect executat e de nerefuzat.

Un studiu privind influența marinării în vin versus marinarea în bere a cărnii arată că după 6 ore de marinare conținutul de amine aromatice testate prin cromatografie HPLC s-a redus cu 40% respectiv 88%, iar din punct de vedere senzorial carnea marinată în bere și apoi prăjită a întrunit cel mai ridicat scor de siguranță.

De ce este recomandată berea brună

În ceea ce privește frigerea pe grătarul cu cărbune, unde există cel mai risc de formare a hidrocarburilor aromatice policiclice, un alt studiu a arătat că marinarea în bere pilsner, bere pilsner fără alcool și bere brună are efecte diferite, după cum urmează: berea brună a prezentat cel mai puternic efect inhibitor în ceea ce privește formarea HPA (68%), urmată de berea Pilsner fără alcool (36,5%) și în cele din urmă de berea Pilsner (29,5%).

Explicația este efectul protector al flavonoizilor și a altor fitonutrienți prezenți în băuturile fermentate, ceea ce argumentează că știința pusă în slujba nutriției vine cu soluții pentru ca oamenii să gătească nu doar savuros, ci și sănătos”, scrie pe Facebook Mihaela Bilic.

Cum toamna va continua să ne ofere zile frumoase, sfaturile primite de la Mihaela Bilic sunt binevenite pentru cei care adoră să facă un grătar în compania prietenilor.

CITEȘTE ȘI:

Mihaela Bilic spune ADEVĂRUL despre produsele bio. Lucrurile neștiute despre alimentele consumate de tot mulți oameni

Mihaela BILIC dă de pământ cu obiceiurile americanilor: „Ferească Dumnezeu! De ce?”

Medicul nutriționist Mihaela BILIC demontează mitul mămăligii: Cât de sănătoasă este, de fapt?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus adevărul despre SUSHI. Este sau nu sănătos?

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele