Cum se prepară SIROPUL de muguri de brad și ce beneficii are pentru organism. Rețeta este la îndemâna oricui
Siropul de muguri de brad este un remediu natural cu proprietăți antiseptice, fiind folosit – încă din cele mai vechi timpuri – în special împotriva tusei și a inflamațiilor căilor respiratorii.
De altfel, siropul de brad și pin combate răcelile și gripele. Două sau trei linguri de sirop dizolvat în apă sau ceai înainte de mesele principale te vor ajuta să te simți mai bine.
Mai mult, datorită efectelor lor terapeutice, pădurile de brad au fost considerate ideale pentru sanatorii, începând cu secolul al XIX-lea, unde se tratau pacienții cu afecțiuni pulmonare, scrie bzi.ro.
Beneficiile siropului de mugur de brad pentru organism
De ani de zile, siropul de muguri de brad a fost folosit pentru întărirea sistemului imunitar, dar și ca tonic pulmonar, însă poate avea un efect benefic și asupra sistemului digestiv, ajutând la ameliorarea disconfortului gastric și la prevenirea balonării.
De asemenea, datorită conținutului său de uleiuri esențiale cu proprietăți digestive, stimulează digestia, la fel ca și anasonul. În plus, mugurii de brad conțin antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând celulele de degradare și încetinind procesul de îmbătrânire. În acest fel, consumul de sirop de brad poate ajuta la menținerea sănătății pielii.
Mugurii de brad conțin uleiuri esențiale, taninuri, enzime, rășini, flavonoide, minerale și vitaminele C, A și E. Sunt perfecte pentru sistemul respirator și au multe alte beneficii datorită proprietăților antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, sedative, antiseptice și diuretice.
Rețetă de sirop de muguri de brad
Pentru a face sirop acasă, ai nevoie de zahăr nerafinat, o lămâie întreagă, apă și muguri de brad. Începe prin a curăța impuritățile de la muguri, clătindu-i de câteva ori în apă rece și lăsându-i să se scurgă. Apoi, pune apă într-o cratiță la foc mediu și adaugă mugurii de brad atunci când începe să fiarbă.
Timp de 5 minute, gătește la foc mediu până când devin gălbui sau verde pal. Lasă amestecul într-un loc răcoros, între 24 și 48 de ore, pentru a păstra, de asemenea, componentele volatile.
După două zile, strecoară amestecul și stoarce mugurii de brad pentru a extrage seva acestora. Poți folosi mâinile sau chiar un zdrobitor de cartofi pentru a îi presa.
Pentru a strecura corespunzător, vei avea totuși nevoie de o sită fină. În urma acestei operațiuni, rămâne un soi de conifer albăstrui, cu un miros minunat și multă vitamină C.
Spală sticlele și capacele în apă caldă cu săpun și clătește-le bine, apoi sterilizează-le în cuptor, la 130 de grade, timp de 20 de minute. La final, adaugă sucul și zahărul în oală împreună cu lămâia feliată, pentru a preveni fermentarea, apoi amestecă.
Ulterior, fierbe compoziția la foc mediu, timp de 30 de minute sau până când siropul ajunge la grosimea dorită pentru a fi păstrați și nutrienții. Când este gata, lasă siropul să se răcească timp de 5 minute și apoi pune-l în sticle sau borcane mici pe care le acoperi cu o pătură sau niște prosoape și le lași să se răcească peste noapte. A doua zi, poți pune sticlele în cămară…
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia