Murăturile, mai ales cele făcute în casă, sunt unele dintre cele mai iubite garnituri, dar ele nu sunt atât de simplu de făcut precum s-ar crede.
Multe persoane care pun murături fac unele greșeli care le pot strica pur și simplu murăturile.
Atunci când vorbim despre castraveții murați, publicația „Bon Appétit”, citată de realitatea.net, a publicat o listă întocmită de editorul culinar Dawn Perry, care cuprinde principalele erori pe care le comit cei care pun castraveți la murat.
Sigur, uneori se adaugă zahăr în murături, dar cantitățile trebuie să fie mici, nu trebuie să ne facem castraveții dulci.
„Murăturile trebuie să fie acre şi sărate, nu dulci”, precizează Perry, adăugând că nu este nimic în neregulă dacă punem zahăr, însă trebuie urmarită cu atenţie reţeta: unele reţete presupun mai mult de un sfert de cană de zahăr.
Dacă folosiţi doar oţet pentru compoziţia murăturilor, gustul lor va fi prea ascuţit şi înţepător, avertizează Perry. „Alegeţi o reţetă care include şi apă”, mai spune acesta.
Tehnic, ingredientele sunt apa, sarea, zahărul sau oţetul, însă Perry susţine că, pe lângă ingredientele esenţiale, ar fi recomandată adăugarea câtorva condimente. „Seminţele de muştar, bucăţile de ardei sau frunzele de dafin sunt arome clasice. Dar nu vă limitaţi. Adăugaţi mentă sau busuioc sau orice găsiţi în grădină. De asemenea, gândiţi-vă de două ori înainte să folosiţi oţet roşu: murăturile dumneavastră vor ieşi roz”, sfătuieşte editorul.
Specialistul atrage atenția că unele legume trebuie blanșate înainte de a fi puse la murat. Este cazul celor crocante, cum ar fi morcovii. Altele, precum castraveții, nu trebuie prefierte.
„Fiecare legumă trebuie murată cu legume de acelaşi fel, altfel îşi vor schimba culoarea, chiar şi gustul. De exemplu, sucul lăsat de varza roşie sau de ceapa roşie nuanţează şi restul legumelor. Apoi, unele legume, mai delicate, cum este ceapa, se murează mai repede decât ridichile sau morcovii”, spune Perry. În plus, fiecare tip de legumă murată ar trebui să fie savurată pentru propria savoare, lucru pe care îl pierdem atunci când murăm legumele la grămadă, uneori şi împreună cu anumite fructe.
Se poate întâmpla să punem legumele în borcan, să le pregătim atent, apoi să turnăm saramura şi să realizăm că nu ne ajunge. „Măsuraţi atent şi asiguraţi-vă de la bun început că aveţi suficientă saramură pentru cantitatea de murături”, recomandă specialistul.
Sursa foto: Envato Elements