Cum va selecta PSD următorii parlamentari, după demiterea liderilor de partid?!
Selecția viitorilor parlamentari va fi făcută în temeiul a două criterii, potrivit unui document redactat de președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, citat de TVR1
Rezultatele de la alegerile locale si o bună activitate legislativă
Astfel, organizațiile partidului vor analiza rezultatele de la alegerile locale si o bună activitate legislativă.
Pentru a decide listele propuse de organizațiile județene, actualii parlamentari care își mai doresc un mandat trebuie să demonstreze că au avut o bună activitate legislativă: propuneri de legi, luări de cuvânt sau activitate în comisiile permanente.
Alte criterii de care vor ține cont social democrații când vor alcătui lista de parlamentari sunt aparițiile în presă, activitatea pe site-ul personal sau pe blog, asocieri cu diverse subiecte, teme și politici, sau conduita profesională.
Luni, liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan și președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, au fost îndepărtați din funcție. De asemenea, și Viorica Dăncilă a fost înlocuită de la șefia organizației de femei.
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, candidați la parlamentare
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni că va candida pentru un mandat de parlamentar la Buzău, în timp ce Gabriela Firea va deschide lista PSD pentru Senat.
Ciolacu o vrea pe Gabriela Firea la București
Gabriela Firea va fi „locul 1 la Senat, pe Bucureşti”, a anunţat luni liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.
Șeful PSD Bacău, Dragoș Benea, a anunțat că ar vrea ca Firea să deschidă lista social-democraților pentru alegerile parlamentare
Biroul Electoral Central a admis primele candidaturi pentru alegerile parlamentare. Cine se află pe liste
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020 a admis, sâmbătă, primele 17 candidaturi, candidaturi propuse de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.
În şedinţa de sâmbătă, 3 octombrie 2020, Biroul Electoral Central a adoptat primele decizii de adoptare a candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Deciziile vizează listele depuse de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, conform legii.
Guvernul a decis ca data alegerilor parlamentare să fie în 6 decembrie, ulterior Legislativul a decis ca românii din diaspora să voteze timp de două zile, și în 5 decembrie.
Pe de altă parte, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională, împreună cu președintele Klaus Iohannis, legea adoptată de Legislativ, care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, prin lege ordinară. Ulterior, CCR a decis că actul normativ este constituțional .
Vineri, deputatul independent Adrian Dohotaru a depus în Parlament un proiect privind amânarea scrutinului legislativ până în primăvara anului viitor, respectiv pe data de 14 martie 2021. Referitor la acest proiect, premierul spunea vineri că actualul Parlamentul nu mai este reprezentantiv pentru opțiunile populației și că va fi cu atât mai bine pentru România dacă își încheie mai repede mandatul.