Cum vede Rusia alegerile din SUA? Ce spune Vladimir Putin despre viitorul președinte?

Cum vede Rusia alegerile din SUA? Ce spune Vladimir Putin despre viitorul președinte?
RĂZBOI în Ucraina, ziua 992. Trump și Putin au discutat la telefon
Publicat: 15/10/2020, 18:27
Actualizat: 15/10/2020, 18:28

La începutul acestei luni, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, Robert O’Brien, a avut prima sa întâlnire cu omologul său rus, Nikolai Patrushev. Cei doi bărbați s-au întâlnit în Elveția neutră, deoarece Patrushev, un confident al președintelui rus Vladimir Putin, este sub sancțiuni de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

„Unul dintre motivele pentru care m-am dus să mă întâlnesc cu generalul Patrushev este să-i spun că nu va exista absolut nicio toleranță pentru orice interferență în ziua alegerilor noastre”, a spus O’Brien după întâlnire. El a spus că „a cerut Rusiei să nu se angajeze în astfel de lucruri. Rușii s-au angajat să o facă”.

În ciuda angajamentului Patrushev și a acceptării aparente a lui O’Brien, agențiile de informații americane spun că Rusia încearcă încă să intervină.

Luna trecută, directorul FBI, Christopher Wray, a depus mărturie în fața Congresului că Rusia se implică într-o „influență străină malignă” – inclusiv utilizarea rețelelor sociale și a propagandei – care merge în primul rând după provocatorul democratic al lui Trump, Joe Biden.

Kremlinul a negat categoric intervenția în alegerile din SUA, din trecut sau din prezent. Dar Kremlinul recunoaște, de asemenea, că problema a devenit un obstacol în calea îmbunătățirii relațiilor bilaterale, chiar ușor.

La puțin mai mult de o săptămână după mărturia lui Wray, Putin a oferit SUA un acord care să interzică interferențele în procesele electorale ale celeilalte țări. Inițiativa a făcut ecou propunerii lui Putin de a forma o unitate comună de securitate cibernetică, care a plutit-o în timpul summitului său din 2018 cu Trump în Finlanda.

Kremlinul rămâne la linia conform căreia Statele Unite încearcă să se amestece în politica rusă

În urmă cu trei ani, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului, a format o comisie temporară pentru imixtiunea străină în Rusia.

„Se numește„ temporar ”, deoarece sperăm că va veni momentul în care nu veți interfera cu noi”, a declarat pentru NPR Andrei Klimov, președintele comisiei. „Dacă facem comisia permanentă, ar însemna că vei interveni constant cu noi. Vrem să credem în bine.”

Klimov spune că comisia sa a acumulat mii de pagini de documentație despre eforturile de influență ale SUA. El susține că fundațiile americane legate de guvernul SUA lucrează cu activiști politici ruși și că atacurile cibernetice asupra Rusiei originare din Statele Unite sunt de multe ori cele din cealaltă direcție.

Noțiunea de „interferență rusă” a fost un bogeyman, spune el, inventat în timpul administrației Obama pentru a încerca să o ajute pe Hillary Clinton să câștige Casa Albă în 2016.

La Moscova, realitatea rămasă de la ultimele alegeri prezidențiale din SUA este reală

Totul trebuia să fie atât de diferit când Donald Trump a preluat în mod neașteptat președinția de la Barack Obama, promițând să îmbunătățească relațiile cu Rusia. Ceea ce a urmat în schimb au fost acuzațiile continue de abuzuri ruse de către oficialii de informații ai lui Trump – și sprijinul bipartizan în Congres pentru înăsprirea sancțiunilor.

Acum, cu aproximativ trei luni rămase pentru mandatul lui Trump, relațiile SUA-Rusia sunt chiar mai pline decât atunci când a intrat în funcție. Ultimul tratat major de control al armelor dintre Statele Unite și Rusia va expira în februarie, iar negocierile continuă să-l extindă.

La emisiunea săptămânală emblematică a televiziunii de stat rusă, un barometru al stării de spirit a Kremlinului, ancora Dmitri Kiselyov a folosit prima dezbatere prezidențială pentru a critica America în ansamblu.

Oricine a urmărit dezbaterea controversată a rămas cu un „sentiment de dezgust”, a spus Kiselyov.

„Timp de decenii, America și-a impus modul de viață lumii ca model universal”, a spus el. „Și acum totul s-a schimbat atât de repede”.

Trump, cândva sărbătorit ca prieten al Rusiei, nu mai este văzut atât de favorabil. Potrivit unui sondaj publicat în septembrie, doar 23% dintre ruși au o viziune pozitivă asupra lui Trump, în timp ce 43% au o viziune negativă. Și 55% dintre respondenți au spus că au auzit despre Biden pentru prima dată.

Kremlinul, desigur, îl cunoaște foarte bine pe Biden.

Cred că însuși faptul că Biden a fost vicepreședintele lui Obama îl face deja să nu fie o persoană prietenoasă în Rusia”, spune analistul politic Masha Lipman, cu sediul la Moscova. „Obama a privit de sus Rusia. În unele dintre declarațiile sale, cu siguranță nu părea respectuos. Acest lucru a provocat acest sentiment de ofensă din partea Rusiei.”

Chiar dacă administrația Obama a urmărit o „resetare” în relațiile cu Kremlinul, Biden a făcut remarci disprețuitoare despre rolul Rusiei ca putere globală, spunând în 2009 că are „o economie ofilitoare” și „se agață de ceva din trecut care era nu durabilă „.

Într-o vizită la Moscova în 2011, Biden a spus că ar fi rău pentru Rusia dacă Putin ar candida pentru un al treilea mandat – președintele rus se află acum la cel de-al patrulea mandat și așteptă încă două.

Biden a spus mai târziu că în aceeași vizită i-a spus lui Putin: „Mă uit în ochii tăi și nu cred că ai suflet” – la care Putin, în interpretarea lui Biden, a zâmbit și a răspuns: „Ne înțelegem unii pe alții .

Trei ani mai târziu, când trupele rusești au pus mâna pe teritoriul ucrainean, Biden a devenit omul principal al lui Obama asupra Ucrainei.

Vladimir Putin despre viitorul președinte al SUA

Totuși, Putin știe că Biden ar putea deveni următorul președinte american. Întrebat săptămâna trecută de un reporter TV rus despre preferințele sale, Putin a încercat să fie diplomatic.

„Vom lucra cu orice viitor președinte al Statelor Unite, cu persoana care va avea încrederea poporului american”, a spus el.

„Știm că președintele Trump a vorbit în repetate rânduri în favoarea dezvoltării relațiilor ruso-americane. Cu siguranță apreciem foarte mult acest lucru”, a spus el. El a dat vina pe un „consens bipartisan cu privire la necesitatea conținerii Rusiei” pentru limitarea spațiului de manevră al lui Trump.

În același timp, Putin a criticat administrația Trump că a semnat noi sancțiuni și că s-a retras din Tratatul Forțelor Nucleare cu anul trecut.

În ceea ce-l privește pe Biden, Putin a declarat că candidatul democrat a folosit „retorică ascuțită anti-rusă”, dar că Kremlinul a fost încurajat de interesul lui Biden de a păstra noul control al armelor START

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online