Explozia care a avut loc în Liban, a miilor de pagere, ne aduce în gând o întrebare: pot face hackerii să explodeze telefoanele noastre mobile? Cristian Presură, un cunoscut cercetător român din Olanda, explică cum funcționează bateriile din dispozitivele pe care le folosim doar câteva ore pe zi.
Fizicianul explică că bateriile litiu-ion ale telefoanelor se supraîncălzesc și chiar ard în cazuri izolate, dar important este că ard lent, nu atât de mult încât să ucidă un om.
În primul rând, știrile au sugerat că explozia pagerelor Hezbollah ar putea fi rezultatul unei acțiuni de la distanță asupra bateriei de litiu, astfel încât aceasta să se supraîncălzească și să explodeze.
În cele din urmă, s-a dezvăluit că Israelul a adăugat substanțe explozive la pagere produse în Taiwan care au fost importate în Liban și au fost trimise Hezbollah.
După primirea unui mesaj, explozibilii au fost montați lângă bateria fiecărui pager și au fost încorporați într-un comutator pentru a le detona de la distanță. Cu toate acestea, deoarece nu există dovezi oficiale în domeniul operațiunilor serviciilor secrete, întrebarea persistă: este posibil să se autodistrugă un dispozitiv electronic de la distanță, având un impact asupra noastră?
Cercetătorul Cristian Presură, care lucrează la Philips în Olanda și care a inventat un senzor de puls care este prezent pe multe ceasuri smart, a declarat pentru HotNews.ro că răspunsul este „Nu”.
Presură spune că atacatorii ar trebui să modifice software-ul telefonului pentru a-l face să consume mai multă energie electrică. Cu toate acestea, dacă îi faci un scurtcircuit la baterie, curentul s-ar disipa în mai multe părți ale sistemului.
„Aici, nu știu cât de capabil este software-ul să facă asta, dar este clar că este foarte greu să scurtcircuitezi intenționat anumite componente pentru a crește curentul de consum al bateriei și pentru a o face să se supraîncălzească. Cred că este imposibil”, spune cercetătorul român din Olanda. „Dar să zicem că s-ar putea: o baterie scurtcircuitată ajunge să consume de câteva ori mai mult, dar nu trebuie să uităm că telefoanele obișnuite au multe protecții care, dacă sunt implementate corect, nu ar duce la explozie”, adaugă el.
Bateriile care sunt fabricate corect sunt construite pentru a rezista la scurtcircuite. În special, cei care lansează pe piață dispozitive electronice trebuie să obțină aprobări cu privire la siguranță, iar pentru a le obține, trebuie luate în considerare toate circumstanțele negative și modul în care gadgetul se va comporta în cazul unei situații neprevăzute.
Producătorii au obligația de a se asigura că, în cazul unui scurtcircuit al bateriei, nu va apărea și o explozie. Telefoanele pot fi retrase de pe piață atunci când apar defecte de fabricație. Acest lucru s-a întâmplat cu telefoanele Samsung Galaxy Note 7 în 2016, când câteva dintre ele au luat foc, iar modelul a fost retras de pe piață.
Niciun model de telefon important din ultimii opt ani nu a avut astfel de probleme grave.
Regulile europene reglementează siguranța bateriilor din dispozitivele electronice. Bateriile trebuie să fie rezistente la scurtcircuite, supraîncălzire și impact.