Prima pagină » Actualitate » Războiul din Ucraina ucide și fără gloanțe și obuze. ”Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și 7.000 de oameni care nu mai au acces la dializă și spital”

Războiul din Ucraina ucide și fără gloanțe și obuze. ”Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și 7.000 de oameni care nu mai au acces la dializă și spital”

Războiul din Ucraina ucide și fără gloanțe și obuze. ”Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și 7.000 de oameni care nu mai au acces la dializă și spital”
Medical personnel evacuate patients from a hospital not far from a high-rise apartment block which was hit by recent shelling in Kyiv on February 26, 2022. Ukrainian soldiers repulsed a Russian attack in the capital, the military said on February 26 after a defiant President Volodymyr Zelensky vowed his pro-Western country would not be bowed by Moscow. It started the third day since Russian leader Vladimir Putin unleashed a full-scale invasion that has killed dozens of people, forced more than 50,000 to flee Ukraine in just 48 hours and sparked fears of a wider conflict in Europe.,Image: 665050717, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Mii de pacienți din Ucraina a căror viață depinde de dializă vor fi pe lista finală a victimelor războiului, din cauză că nu mai au acces la asistența medicală de care au nevoie. „Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și acești 7.000 de oameni care vor pieri în următoarele zile din cauză că nu au acces la dializă și spital”, spune Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

În Ucraina sunt 7.000 de pacienți care suferă de insuficiență renală și au nevoie de ședințe de dializă care să suplinească funcția rinichilor, fiind persoane cu vârsta medie de 40 de ani. De trei zile, de când armata rusă a atacat Ucraina, acest lucru pare imposibil.

„Toți sunt dializați în centrele de dializă din marile orașe și au nevoie să călătorească dus-întors o dată la trei zile. Pentru a funcționa, aceste centre au nevoie de personal în număr mare, apă în cantitate foarte mare, curent și echipamente medicale. Toate sunt imposibil de realizat în contextul actual. Toți acești 7.000 de pacienți pot supraviețui fără dializă maximum 7 până la 10 zile”, spune conferențiar doctor Ionuț Nistor.

Ședințele de dializă fac diferența între viață și moarte pentru pacienții cu insuficiență renală. Prin dializă sunt eliminate toxinele, sărurile și apa în exces, pentru a nu fi acumulată în organism. În situația în care pacienții nu au acces la această procedură medicală, situația este una dramatică.

„Dacă nu reușesc să facă ședințele de dializă, toxinele eliminate de rinichi – sau în situația aceasta de aparatul de dializă – se acumulează și pacienții se simt din ce în ce mai rău, până la intrarea pacientului în comă sau complicații cardiovasculare care pot duce la oprirea cordului”, a explicat medicul ieșean.

Pacienții dializați au nevoie de ședințe de dializă de trei ori pe săptămână, durata unei ședințe fiind de patru ore.


Citește și:

LIVE UPDATE | A treia zi de război în Ucraina. Focuri de armă și explozii în Kiev. Un bloc a fost lovit de o rachetă. Zelenski: Nu depunem armele

VIDEO | „Tu înțelegi că ai voștri ucid mii de oameni aici? O să vă distrugem pe toți”. Dialogul incredibil surprins între un soldat rus și un ucrainean

Kievul intră sub stare de asediu: „Cine iese pe stradă va fi suspectat de sabotaj”

HARTĂ | Zonele cucerite de Rusia, în a treia zi de război

Război în Ucraina. Peste 120.000 de ucraineni și-au părăsit țara: „Suntem devastaţi de ceea ce urmează”

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul ... vezi toate articolele