Curtea Consituțională dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%/Senatorul Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!

Curtea Consituțională dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%/Senatorul Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!
Publicat: 12/07/2024, 14:53

Legea propusă de PSD prin care au fost plafonate dobânzile practicate de instituţiile financiare nonbancare a fost declarată constituțională. Astfel, românii vor fi protejați de dobânzi și de 7-800% practicată de IFN-uri. Potrivit proiectului inițiat de PSD, în cazul creditelor de consum in valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

Sesizarea la CCR a fost făcută de parlamentarii USR, iar judecătorii Curții Constituționale au respins, în unanimitate, ca neîntemeiată această contestație. Astfel, proiectul merge spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

S-a sfârşit calvarul. Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie! CCR a respins contestaţia USR, a scris senatorul PSD, Daniel Zamfir, pe Facebook.

Potrivit proiectului PSD, noile reglementări se vor aplica pentru: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum, unde DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita. În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită, spune Daniel Zamfir.

De asemenea, dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite pe baza dobânzii de referință a BNR, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

În cazul creditelor de consum acordate de IFN în valoare maximă de 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare, a adăugat senatorul PSD, Daniel Zamfir.

PSD a susținut ca legea să fie aplicată și creditelor în derulare

Legea propusă de PSD se va aplica și pentru creditele în derulare, dacă acestea nu se încadrează în noile limite impuse. Spre exemplu, dacă dobânda percepută de creditor depășește plafonul prevăzut în proiect, clientul trebuie să inițieze o cerere de revizuire, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile.

În cazul în care divergențele nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate solicita intervenția instanței. Efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate începând cu data depunerii cererii de ajustare judiciară, doar dacă depășirea limitelor este confirmată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Propunerea de revizuire a contractului va conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare, mai spus Zamfir.

În consecință, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței. Concret, în urma proiectului susținut de PSD, va exista o reducere semnificativă a dobânzilor practicate de instituțiile financiare nebancare pentru creditele de consum.

Asociațiile în domeniu cer promulgarea cât mai rapidă

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) cere președintelui Iohannis să promulge cât mai rapid această lege.

Aproape trei luni și jumătate au avut de așteptat românii cu credite la IFN-uri până când Curtea Constituțională a României a permis legii, după o amplă analiză, să avanseze în forma în care a fost aprobată de Parlamentul României, pentru a fi promulgată de președintele României. Facem un apel de suflet către președintele României să o promulge în cel mai scurt timp posibil, pentru a curma coșmarul cu care se confruntă un număr foarte mare de români, cei mai mulți dintre ei cu venituri mici și cu un grad redus de educație financiară, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

CITEȘTE ȘI:

Legea desființării dobânzilor aberante merge înainte/CCR a respins contestația USR

Efectele măsurilor PSD: Românii revin la CREDITE cu dobânzi decente / În martie 2024, volumul creditelor de consum a CRESCUT cu aproape o treime

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri