Curtea de Apel Cluj: „Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”. Un bebeluș a fost vândut în schimbul sumei de 2.100 de lei
O decizie a Curții de Apel Cluj arată că vânzarea unui copil nu constituie infracțiune în România. Instanta l-a achitat pe un bărbat din Huedin după ce a cumpărat un bebeluș.
Instanța din Cluj Napoca a decis că bărbatul din Huedin și mama copilului să fie pedepsiți cu suspendare pentru două infracțiuni de fals în declarații.
Povestea a început în 2019 când un bărbat în vârstă de 54 de ani domiciliat în localitatea Huedin a cumpărat un bebeluș. Suma pentru care a fost tranzacţionat bebeluşul este de 2.100 de lei, iar cea care a primit banii este tânăra mamă care pur şi simplu l-a tranzacţionat pe copil.
Săptămâna trecută, bărbatul din Huedin şi mama copilului vândut au primit şi ei pedepse cu suspendare, însă pentru două infracţiuni de fals.
Acesta nu este însă un caz singular în România. Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, o altă mămică și-a vândut copilul pentru un telefon mobil și 200 de lei. Femeia, în vârstă de doar 20 de ani, a motivat în fața instanței că avea doar 7 clase și încă un copil pe care îl creștea în sărăcie, motiv pentru care nu ar mai fi putut să aibă grijă și de cel de-al doilea copil. De asemenea, bunicul micuțului a fost cel care a alertat autoritățile, iar asta din cauza faptului că bărbatul s-a temut că, odată vândut, ar putea fi maltratat de familia care l-a adoptat.
Ce este metoda ”adopțiilor prescurtate”
Potrivit Libertatea, „cumpărătorul declara că e tatăl copilului și trecut pe certificatul de naştere. A doua zi, este externat bebeluşul din spital și luat acasă la „cumpărător”.
Acelaşi modus operandi e folosit și în alte cazuri de vânzări de copii. „În România, 10% dintre copiii romi cu vârsta sub un an nu sunt înregistrați oficial”, se arată într-un raport despre copiii fără identitatepublicat de Parlamentul Franţei în toamna anului trecut.
Două angajate de la Serviciul de Stare Civilă din Zalău declarau în 2014, într-un alt dosar de vânzare de copii, că „există cazuri ale unor cetățeni de etnie romă în care mama copilului se prezintă la ofițerul de stare civilă, împreună cu tatăl copilului, iar ambii părinți completează o declarație de recunoaștere ulterioară a paternității”.
Nu există vreo lege în România care să incrimineze explicit vânzarea de copii.
Prețul unui copil urcă de la 5.000 la 10.000 de euro, în Franța, notează revista Paris Match, citată de Libertatea.