Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis, luni, că Planul de Acţiune pentru Balcanii de Vest, care conține măsuri privind fenomenul migraţiei ilegale, poate răspunde preocupărilor exprimate recent de Austria.
„Guvernul României salută prezentarea de astăzi (luni – n.r.), de către Comisia Europeană, a Planului de Acţiune pentru Balcanii de Vest, ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurată la 25 noiembrie 2022. România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete şi paliere de acţiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Vest”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Acesta a mai declarat că Guvernul este încrezător că măsurile propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi ”sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluţiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluţii pragmatice în direcţia gestionării eficiente a acestei situaţii”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
De asemenea, conform lui Dan Cărbunaru, România va contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni.
„Planul de Acțiune include 20 de măsuri operaționale, care sunt structurate pe 5 piloni principali, care includ: întărirea managementului de frontieră; proceduri de azil accelerate și sprijinirea capacităților de primire; lupta împotriva traficului de migranți; consolidarea cooperării privind readmisia și returnările; alinierea politicilor de vize. Aceste măsuri vizează sprijinirea acțiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu acțiunile UE, precum și întărirea cooperării pe migrație și controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivelor acestor state de aderare la UE și a eforturilor lor de aliniere la regulile UE.
Totodată, Planul de Acțiune vine în completarea obiectivelor propuse privind principalele rute de migrațiune înspre Europa și poate servi drept model pentru dezvoltarea unor planuri similare și pentru alte rute migratorii, cu adaptarea la specificul fiecăreia”, a încheiat Dan Cărbunaru.