Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, vorbește despre viitorul Ucrainei și modul în care politica SUA influențează situația din regiune. El susține că, în contextul actual, Ucraina nu poate câștiga războiul pe cale militară și că soluția viabilă este câștigarea păcii prin stabilitate și prosperitate economică, similar cu exemplul Coreei de Sud sau al Germaniei Federale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu punctează dificultățile cu care se confruntă Ucraina, pierzând teritorii majore și având o economie grav afectată. În opinia lui, țara se află într-un punct critic: abia reușește să reziste în fața Rusiei și nu poate recăpăta teritoriile pierdute. Această situație, spune el, nu este rezultatul acțiunilor lui Trump, ci mai degrabă al politicii administrației Biden, care a furnizat Ucrainei suficient sprijin pentru a lupta, dar nu și pentru a învinge.
„Orice plan de pace a lui Trump trebuie gândit în relație cu planul de pace al lui Biden. Ucraina abia reușește să reziste atacului Rusiei.”, explică Dungaciu.
Dungaciu sugerează că Ucraina poate juca un rol crucial în apărarea Europei, indiferent de statutul său NATO. Potrivit acestuia, Occidentul ar trebui să sprijine dezvoltarea armatei și economiei ucrainene. Sprijinul ar trebui să ofere o barieră importantă în fața avansului rusesc. Ucraina, împreună cu Polonia și România, poate deveni o linie defensivă esențială pentru Europa.
„Dacă rușii vor să intre spre Europa, nu pot să sară peste Ucraina, nici să ocolească. Se vor lovi de ei, că sunt NATO, că nu sunt NATO,” afirmă Dungaciu.
Dungaciu propune o strategie similară cu cea aplicată în Coreea de Sud și Germania de Vest în timpul Războiului Rece. Chiar dacă Ucraina a pierdut teritoriul și nu poate obține o victorie militară, poate câștiga pacea prin prosperitate și dezvoltare economică.
„Coreea de Sud a pierdut războiul, dar a câștigat pacea. Germania Federală a pierdut războiul, dar a câștigat pacea, și-a recuperat teritoriile prin bogăție și prosperitate.”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”