DAN VOICULESCU, CONDAMNAT LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE
Tribunalul București l-a condamnat astăzi pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. De asemenea, instanța a dispus sechestru pe casa din Kiseleff a lui Dan Voiculescu și confiscarea sumei de 200.000 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.
Instanța l-a mai obligat pe fondatorul PC să plătească despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro, reprezentând prejudiciul constatat în dosar, împreună cu ceilalți inculpați.
Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani de închisoare cu executare. De asemenea, Popa Corneliu, Sorin Pantiș, Săvulescu Ștefan, Pop Flavius și Alexandru Jean Cătălin au fost condamnați la tot la șase ani de închisoare. Gheorghe Sind, Petre Alexandru, Ena Vica și Grigore Marinescu au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare.
Instanța a mai dispus confiscarea mai multor sume de bani și a unui imobil pe care procurorii au dispus sechestru judiciar.
UPDATE 14:35 Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a atacat decizia cu apel, la fel și avocatul lui Sorin Pantiș.
UPDATE 14:35 În opinia lui Dan Voiculescu, decizia reprezintă o nedreptate, fostul senator USL anunțând pe blogul personal că o va ataca. „Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc și știu cât de mult îmi place lupta: să nu își facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar înrâmpla, REVIN”, a scris Dan Voiculescu după anunțarea sentinței. Vezi aici continuarea declarației!
UPDATE 14:26 Gheorghe Mencinicopschi a susținut imediat după decizia Tribunalului că totul este o „mascaradă”. „Eu nu m-am asociat cu domnul Voiculescu, e pur și simplu o mascaradă, a fost o situație de conjunctură. Privatizarea ICA este una dintre cele mai curate, legale și de succes privatizări”, a spus el.
UPDATE Tribunalul București l-a condamnat astăzi la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.
Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani de închisoare cu executare. De asemenea, Popa Corneliu, Sorin Pantiș, Săvulescu Ștefan și Alexandru Jean Cătălin au fost condamnați la tot la șase ani de închisoare. Gheorghe Sind, Petre Alexandru și Grigore Marinescu au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare.
Tribunalul București va anunța, joi, 26 septembrie, sentința în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu. Fondatorul Partidului Conservator este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii îl mai acuză de spălare de bani și de prejudicierea statului cu 60 milioane euro. DNA a cerut ca Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare. Fostul Senator cercetat și pentru complicitate la șantaj a susținut în fața instanței că este nevinovat. Decizia Tribunalului București este una pe fond ceea ce înseamnă că nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.
Procurorii DNA au cerut instanței ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare pentru infracțiunea de spălare de bani. DNA nu a menționat cuantumul pedepsei dar, potrivit legii, maximul este de 12 ani. Totodată, DNA a cerut ca Voiculescu și ceilalți inculpați din dosar să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro.
În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, o fraudă evaluată de procurori la 60 milioane euro.
Dan Voiculescu este acuzat de două infracțiuni. Prima este cea prevăzută la art. 13 din legea 78/2000: „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare, Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.
CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL INTEGRAL
În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator și al trustului Intact mai este acuzat și de spălare de bani. Pentru infracțiunea de spălare de bani, el poate fi condamanat la un maximum de 12 ani de pușcărie. Pentru această infracțiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de înschisoare cu executare.
Ce conține dosarul de corupție
Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.
Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.
Poziția oficială a inculpatului Voiculescu
În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat și că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.
Dan Voiculescu a arătat că în opinia sa există două nereguli în ceea ce privește ancheta și acuzațiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în fața anchetatorilor pentru a da declarație, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.
O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă și niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzațiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzațiile ce i se aduc de căte anchetatori.
De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.
Istoricul dosarului
4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.
15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.
28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.
25 iunie 2012. Voiculescu iși dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.
20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.
11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.
28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București.