De ce fug pisicile când le spui „câț” sau „zât”. Ce înțeleg ele, de fapt
Dacă atunci când le spunem ”pis pis pis”, pisicile reacționează imediat și se apropie de noi, atunci când le spunem „câț” sau „zât” efectul este exact același, chiar dacă intenția naostră este să o alungăm. Motivul este unul simplu: si Ț-ul, și Z-ul – sunt pe aceeasi frecvență cu S-ul.
Oamenii au dezvoltat de-a lungul vremii diverse tipuri de sunete prin care să comunice cu aceste animale, sunete care, ulterior, au fost adaptate în funcție de limba maternă, existând și studii științifice în acerst sens. Acestea se transmit apoi de la părinţi la copii, întotdeauna în limba maternă.
În general, pisicile sunt animale independente și fac doar ceea ce vor ele, fără să țină cont de ceea ce dorește stăpânul. Și asta, nu pentru că nu ar înțelege că stăpânul le cere ceva, căci pisicile sunt animale foarte inteligente, dar pur și simplu nu le pasă, ele fac doar ce vor ele.
Frecvenţa pe care o detectează pisicile
Rozătoarele comunică pe o frecvenţă ridicată, iar pisicile au fost nevoite să evolueze pentru a le detecta. Astfel, urechile mari în formă de pâlnie şi craniile mici le permit pisicilor să perceapă sunetele emise de pardă lor, scrie acasa.ro.
Aceste aspecte şi frecvenţa pe care funcţionează ”ț”-ul din câț sau ”z”-ul din zât, ca și “s” -ul din “pis-pis-pis” explică de ce pisicile devin atente când îl aud. Odată ce felină este capabilă să stabilească că sursa sunetului captat de urechi nu reprezintă un pericol, vor deveni interesate să vină să exploreze.
Curiozități despre pisici
- Scoțienii au construit un monument în memoria unei pisici pe nume Towser, care a prins aproximativ 30.000 de șoareci în întreaga sa viață.
- În Egiptul Antic, atunci când murea o pisică, proprietarii acesteia își rădeau sprâncenele. De asemenea, pisica era mumificată și așezată în mormântul familiei sau într-un cimitir de animale de companie
- Coada pisicii, respectiv poziția ei, indică foarte multe despre sentimentele și intențiile acesteia. Astfel, coadă ridicată înseamnă fericire, zvârcolirea ei reprezintă un semn de amenințare, iar când pisica își ține coada în jos și aproape de corp înseamnă că se simte nesigură.
- Pisicile pot scoate aproximativ 100 de sunete diferite, în timp ce câinii doar 10.
- Pisicile pot simți tonul vocii tale, așa că își pot da seama când le vorbești frumos și când le cerți.
- În anul 1947, Edward Lowe a inventat așternutul pentru lădița pisicii „ Kitty Litter”, pentru a ajuta un vecin. În 1990 el și-a vândut afacerea pentru 200 milioane USD.
- În Londra trăiesc mai multe pisici decât întreaga populație a Norvegiei.
- Blana unei pisici are 150.000 de fire de par pe centimetrul pătrat pe spate și 300.000 de fire de par pe centimetrul pătrat pe burtă.
- La vârstă de 5 luni o pisica este aptă pentru împerechere. Perioada de gestație a unei pisici durează, în medie, 9 săptămâni