Prima pagină » Diverse » De ce nu este bine să ADORMI cu televizorul deschis. „E similar cu foamea”

De ce nu este bine să ADORMI cu televizorul deschis. „E similar cu foamea”

De ce nu este bine să ADORMI cu televizorul deschis. „E similar cu foamea”
De ce nu este bine să adormi cu televizorul deschis. „E similar cu foamea”

Mulți dintre noi avem obiceiul să adormim în fața televizorului, însă oamenii de știință atrag atenția că acest lucru nu este tocmai sănătos.

Unele persoane spun că dorm mai bine și că nici nu își mai închipuie că ar putea adormi fără să lase televizorul pornit atunci când se întind în pat.

Dar care sunt efectele acestui obicei asupra sănătății noastre?

Alte persoane spun că atunci când adormim cu televizorul pornit nu facem altceva decât să ne afectăm ciclul natural al somnului.

Se pare, însă, că adevărul este undeva la mijloc.

În principiu, televizorul este zgomotos, ceea ce nu se potrivește cu nevoia oamenilor de liniște în timpul somnului. Cu toate acestea, unii spun că nu sunt deranjați de zgomot, ba chiar îi ajută să adoarmă și să doarmă mai bine.

Nici specialiștii nu sunt lămuriți pe deplin

Aric Prather, un psiholog care tratează insomnia, a declarat pentru Yahoo Life că nu este tocmai clar de ce unii oameni pot adormi cu televizorul deschis, în timp ce alții nu pot, notează Adevărul.

Cu toate acestea, el spune că creierul nostru poate limita procesarea senzorială care ne permite să dormim, chiar dacă există zgomot pe fundal. „Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar unii stimuli sunt mai alerți”, explică Prather.

Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins, spune că motivul pentru care majoritatea oamenilor se simt reconfortant la televizor este zgomotul de fond. Acesta le permite să se calmeze sau să își distragă atenția. „Avem un sistem în corpul nostru care este similar cu apetitul pentru foame – cu cât suntem mai mult timp treji, cu atât avem mai multă poftă de somn”, spune ea. „Dar dacă suntem într-o stare de anxietate sau dacă sistemul nostru de «luptă sau de fugă» este activat, acest lucru poate anula impulsul organismului nostru pentru somn”.

Dr. Meena Khan, medic specialist în medicina somnului la Ohio State University Wexner Medical Center, spune că, dacă cineva are probleme cu somnul, televizorul poate fi vinovat. „Privitul la televizor poate întârzia mersul la culcare”, spune ea. Ea adaugă că cei care se luptă cu insomnia vor, de asemenea, să se asigure că mintea lor asociază patul cu somnul – nu să petreacă timp treaz, uitându-se la televizor, ceea ce poate afecta odihna nopților viitoare.

În timp ce corpul nostru are acel sistem de filtrare a sunetelor în timp ce dormim, nu poate elimina tot zgomotul. Schimbările extreme de volum sau de lumină, cum ar fi o explozie într-o emisiune televizată, ne pot trezi deodată, perturbându-ne somnul.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele