De ce să NU depozitezi sosul de roșii și brânzeturile în recipiente de plastic. Ce explicații oferă un expert

Publicat: 23 08. 2024, 10:15
Ce alimente nu ar trebui depozitate în recipiente de plastic? / sursă foto: Envato

V-ați gândit vreodată ce fel de alimente sau obiecte nu ar trebui depozitate în recipiente de plastic? Potrivit unui expert, există variante alternative, pentru a nu risca să se producă o contaminare încrucișată și nici să se deterioreze anumite lucruri. Iată detaliile mai jos, în articol.

Există câteva motive pentru care, uneori, recipientele de plastic sunt preferate pentru depozitare. Printre acestea se numără utilizarea facilă a lor și o depozitare rapidă și ușoară. Însă, potrivit unui expert, în astfel de recipiente nu ar trebui depozitate anumite alimente sau obiecte. În cazul produselor alimentare, ar putea exista riscul unei contaminări încrucișate.

De ce să nu depozitezi anumite alimente în recipiente de plastic?

Utilizarea frecventă a acestor tipologii de caserole poate să îi deterioreze rapid structura. De pildă, nu se recomandă ca roșiile (sosul de roșii, preparatele care au preponderent roșii) să fie depozitate în cutii de plastic. Expertul susține că „aciditatea din sosurile de roșii poate face ca plasticul să se degradeze și să absoarbă mirosurile peste timp”.  În plus, anumite alimente pot lăsa pete pe suprafața cutiilor de plastic.

Pe de altă parte, nici usturoiul sau ceapa nu ar trebui depozitate în recipiente de plastic. Motivul este cât se poate de simplu: astfel de alimente emană un miros puternic, care poate fi transferat ușor, de exemplu, în frigider. Totodată, nici brânzeturile sau ierburile proaspete nu ar trebui depozitate în astfel de recipiente. Ierburile se vor ofili și își vor pierde din proprietăți rapid, dacă modul de conservare nu este cel potrivit. În acest caz, într-o cutie de plastic își va pierde proprietățile mult mai rapid, spre deosebire de depozitarea într-un recipient din sticlă.

Anumite alimente nu ar trebui depozitate în cutii de plastic / sursă foto: Envato

De altfel, nici avocado, citricele sau fructele de pădure nu ar trebui depozitate în cutii de plastic, în frigider. Calitatea lor se va diminua în doar câteva zile. Nici mâncarea fierbinte nu trebuie să fie depozitată în asemenea recipiente. Expertul susține că un lichid fierbinte poate să favorizeze eliberarea unor substanțe chimice nocive din plastic. Totodată, se recomandă să nu fie depozitate în recipiente de plastic alimente care au foarte multă grăsime – suprafața cutiei se va păta rapid.

Citește și Cercetătorii au descoperit legătura dintre carne și DIABETUL de tip 2. Au fost analizate date de la aproape 2 milioane de persoane

Obiectele pe care să nu le depozitezi în cutii de plastic

Totuși, pe lângă anumite alimente, există și obiecte care nu ar trebui depozitate în cutii de plastic – cărțile! Paginile cărților pot fi deformate, în condițiile în care cutia în care se află depozitate este expusă într-o cameră cu umiditate ridicată. În același sens, nici cizmele, jachetele sau poșetele nu trebuie să fie stocate în cutii de plastic.

Se recomandă depozitarea alimentelor în recipiente de sticlă / sursă foto: Envato

Se recomandă ca produsele alimentare să fie depozitate în recipiente de sticlă

Expertul recomandă ca anumite alimente să fie depozitate în recipiente de sticlă. Prin acest mod are loc o conservare corespunzătoare, curățarea lor devine mai ușoară, iar riscul față de o contaminare încrucișată va fi mai mic.

Ce produse pot fi depozitate în cutii de plastic? Acestea sunt: nuci, cereale, orez, fasole uscată, paste, biscuiți, diverse dulciuri, crackers, făină sau zahăr, arată southernliving.com.

Citește și Doctorul Adrian Copcea demontează mitul shaormei: Care shaorma este sănătoasă, de fapt

Sursă foto: Envato