Prima pagină » Diverse » De ce se laudă Marcel Boloș cu sumele colectate de ANAF / Finanțele, sub conducerea lui, adună în total mai puțin decât veniturile programate

De ce se laudă Marcel Boloș cu sumele colectate de ANAF / Finanțele, sub conducerea lui, adună în total mai puțin decât veniturile programate

De ce se laudă Marcel Boloș cu sumele colectate de ANAF / Finanțele, sub conducerea lui, adună în total mai puțin decât veniturile programate

Planul realizat de actualul Ministru de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, pentru colectarea taxelor și impozitelor prin ANAF rămâne sub nivelul veniturilor programate pentru acest an. Stocul de arierate de recuperat ale instituției fiscale este de peste 34 miliarde de lei. O colectare de doar 20% din această sumă ar fi suficientă pentru a nu veni cu un nou plan de consolidare fiscală, cadru cerut de Uniunea Europeană pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3%.

Ministrul de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, a anunțat faptul ca ANAF a depășit planul de încasări pentru primele luni ale acestui an.

Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde de lei, în creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023.

În ceea ce priveşte încasarea TVA, Boloş a anunţat un plus de 6,58 miliarde de lei (creştere cu 15,6%).

Însă procentul despre care vorbește ministrul este suma infimă de doar 0,6 puncte procentuale la 6 luni față de previziuni, și nu compensează un grad de colectare care rămâne încă extrem de scăzut. Mai mult, digitalizarea mult vehiculată de ministrul liberal nu și-a atins obiectivul.

Conform prognozelor, veniturile din digitalizare ar fi trebuit să ajungă la 2,7 miliarde de lei. În ciuda acestei creșteri ușoare, veniturile totale (care includ veniturile fiscale, contribuțiile și veniturile nefiscale) sunt mai mici cu 16 mld decat ce era programat.

Potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe, în primul semestru din 2024, veniturile totale la Bugetul de Stat Consolidat, care includ veniturile fiscale, contribuțiile și veniturile nefiscale, sunt de 275,451.4 milioane lei, în creștere cu 13,5% față de perioada similară a anului trecut.

Din punct de vedere fiscal-bugetar însă, ceea ce s-a colectat până în prezent reprezintă este cu 0,9% din PIB mai mic decât suma programată.

Stocul de arierate rămâne unul ridicat, de asemenea. Datele Ministerului de Finanțe arată că la finele primului trimestru din 2024 statul recuperase 1,3% din suma consemnată cu un an înainte, iar suma totală continuă să depășească 34 de miliarde de lei.

Cu un grad de colectare direct proporțional cu previziunile pentru recuperarea arieratelor, România ar fi ajuns la scăderea drastică a deficitului bugetar până la 2,7% din PIB.

Acest lucru ar fi plasat țara noastră sub plafonul de 3%, condiție cerută de Comisia Europeană și astfel, am fi evitat un nou plan de consolidare fiscală pe care trebuie să îl prezentăm oficialilor de la Bruxelles până la data de 15 octombrie

Reformarea ANAF, prioritară pentru Guvernul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că reformarea ANAF, prin intermediul digitalizării, reprezintă o prioritate a Executivului, în ciuda unei ușoare creșteri a gradului de colectare. Suma recuperată până în acest moment este însă mai mică cu 16,089.4 milioane lei comparativ cu veniturile programate.

Guvernul Ciolacu, prin măsuri complementare, a reușit să reducă cheltuielile de funcționare ale statului și de susținere a 11 milioane de cetățeni și au reprezentat doar un punct procentual din valoarea totală, în timp ce 75% din total (2,65%) este reprezentat de investiții, care s-au cifrat în primele șase luni ale anului la 47 de miliarde de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu-și propune să fie comod pentru că este un an electoral, și nu va renunța la digitalizarea sistemului fiscal.

Eu nu pot să stau cu mâinile în sân după 30 și de ani, neputincios, că nu se poate face nimic în România. Eu nu pot să vin, domnule, să mă uit în ochii dumneavoastră. De 30 de ani nu s-a făcut nimic în România. Eu nu pot să-mi bat joc de țară.

De 33 de ani trăim într-o neputință. Stăm cu mâinile în sân și găsim scuze: «Domnule, de ce nu s-a putut? Aoleu, mamă, nu pot». Daţi-mă afară, schimbaţi-mă. Votaţi altfel, daţi-mă afară şi am rezolvat problema, (…) dar eu să văd un sistem opac la orice schimbare, ca să rămână învechit, anchilozat şi corupt, eu n-am să accept, a precizat Premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a subliniat că nu mai acceptă selecția aleatorie în activitatea ANAF și a evidențiat necesitatea utilizării tehnologiilor moderne.

Există niște softuri care analizează riscul și nu deranjezi omul. Întâi îi dai telefon: Domnule, s-a întâmplat ceva, ați fost bolnav, ați închis firma? Nu putem să ne dorim ca 90% dintre români să vrea reforme și, când implementăm cu adevărat, să fie greu.

Nu-mi cereți să fiu comod pentru că e an electoral, nu o fac și n-am s-o fac. Încerc să fac bine. Nu pot să vreau în clubul select al țărilor dezvoltate ca să am un trai mai bun, să am spitale, să am autostrăzi, să dezvolt țara mea și eu să rămân empiric, a declarat șeful Executivului.

SURSA: MEDIAFAX FOTO

CITEȘTE ȘI: