Insectele sunt atrase de luminile puternice din mai multe motive, însă principalul motiv este orientarea lor în navigația nocturnă. Majoritatea insectelor folosesc lumina ca punct de referință în timpul zborului pentru a-și regla direcția și pentru a se deplasa în mod corespunzător în întuneric. Acest comportament este cunoscut sub numele de fototaxie pozitivă.
Însă, sursele artificale de lumină generează confuzie pentru insecte. Acestea nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci, de fapt, ”stau cu spatele la lumină”, a declarat Sam Fabian, entomolog la Imperial College London și coautor al unui nou studiu de profil.
Experții au spus că acest lucru are sens dacă cea mai puternică sursă de lumină ar fi pe cer – dar în prezența luminilor artificiale, rezultatul generează stare de confuzie pentru insecte și din acest motiv ajung să zboare haotic. Studiul, publicat în Nature Communications, a arătat că insectele stau, de regulă, cu spatele la lumina naturală a soarelui. În acest fel ele își pot controla zborul.
”Insectele au o problemă de navigație. Ele sunt obișnuite să folosească lumina ca un indiciu pentru a ști care este drumul”, a declarat Tyson Hedrick, un biolog de la University Of North Carolina At Chapel Hill, conform SkyNews.
Luminile puternice pot distorsiona orientarea naturală a insectelor, inducându-le în eroare și determinându-le să zboare în cerc până când sunt epuizate sau până când găsesc o sursă de lumină alternativă.
De asememea, luminile puternice pot perturba ritmurile circadiene ale insectelor, determinându-le să își schimbe activitatea și să fie mai active în timpul nopții decât ar fi în mod normal.
Sursa foto: Shutterstock