Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit în şedinţă, joi după amiaza, la Prefectura Capitalei. Printre decizii se numără și redeschiderea, în condițiile legii, a restaurantelor, cinematografelor și teatrelor din Capitală, potrivit Digi24. Acestea vor funcționa la 30% din capacitate, conform noii hotărâri adoptate ieri de Guvern. O altă decizie privește redeschiderea sălilor de jocuri de noroc
Comitetul a luat decizii și în ce privește situațiile expuse în adresa Inspectoratului Școlar al Municipiului București înregistrată la Instituția Prefectului Municipiului București și anume trecerea a 15 unități de învățământ în scenariul roșu și a 3 în cel galben, au adăugat sursele citate.
Decizia privind redeschiderea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor vine la câteva zile după ce Prefectul Capitalei a anunțat închiderea acestora începând de miercuri, 7 octombrie, în București, în contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de COVID-19 în România. Gheorghe Cojanu a explicat că toate aceste măsuri sunt valabile cel puțin șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență se va menține peste 1,5 la mie.
Potrivit lui Raed Arafat, accesul în restaurante s-ar putea face pe criteriul unor praguri, similar celor folosite pentru calculul situației din școli.
„Se discută de praguri și e posibil să se intre cu praguri, cum este la școli, de exemplu”, a afirmat Raed Arafat.
CMBSU s-a întrunit joi, de la ora 15.30, iar pe ordinea de zi a ședinței figurează o solicitare că 15 unități de învățământ din Capitală să fie trecute în scenariul roșu, iar trei în scenariul galben, au declarat surse ale instituției pentru News.ro.
Pe agenda discuțiilor se află încetarea aplicării deciziilor CMBSU din 6 octombrie prin care a fost interzisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, și cea a operatorilor licențiați în jocuri de noroc, inclusiv cazinouri, precum și purtarea măștii în proximitatea școlilor, pe o rază de 50 de metri. Noile măsuri vin în contextul decizei Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă, care include alte prevederi aplicabile la nivel național. Comitetul Municipal va analiză și o adresa a Organizației Patronale a Hotelurilor și Restauranteloe din România (HORA) prin care solicită să fie invitați la ședințe.
Astfel, este vorba despre încetarea aplicabilității hotărârii Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență care prevede că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în baruri, cluburi și discoteci, nu este permisă în București. O altă decizie a CMBSU arată că „activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, nu este permisă în municipiul București”.
De asemenea, CMBSU mai stabilise, pe 6 octombrie, că „în intervalul orar 07:45- 21:15, de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri, calculată de la porțile de acces în unitățile de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gură, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârstă de 5 ani”.
„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, potrivit deciziei CNSU.
„Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, a decis CNSU.
„Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, mai arată documentul CNSU.