Prima pagină » Diverse » DECLARAȚII CONTROVERSATE. România a „pierdut” 1,4 miliarde de euro cu exodul medicilor în Vest, Germania sau Franța ar trebui să compenseze statul român/ Cum explică preşedintele Colegiului Medicilor afirmațiile citate în presa germană

DECLARAȚII CONTROVERSATE. România a „pierdut” 1,4 miliarde de euro cu exodul medicilor în Vest, Germania sau Franța ar trebui să compenseze statul român/ Cum explică preşedintele Colegiului Medicilor afirmațiile citate în presa germană

DECLARAȚII CONTROVERSATE.  România a „pierdut” 1,4 miliarde de euro cu exodul medicilor în Vest, Germania sau Franța ar trebui să compenseze statul român/ Cum explică preşedintele Colegiului Medicilor afirmațiile citate în presa germană

Preşedintele Colegiului Medicilor din România este de părere că Germania sau Franța ar trebui să compenseze cumva România pentru exodul medicilor români în aceste țări. Gheorghe Borcean este citat cu această declarație de cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), care i-a luat un interviu.

Potrivit FAZ, Gheorghe Borcean a spus că aproximativ 14.000 de doctori au părăsit România în perioada 2010 – 2018. Prin urmare, spune el, acordarea unor compensaţii e justificată, din moment ce pregătirea fiecărui medic costă România aproximativ 100.000 de euro.

Jurnaliştii germani au stat de vorbă şi cu preşedintele Colegiului Medicilor din Serbia, care însă nu e de acord cu afirmaţiile românului: „Nu e o idee bună, nu ne putem vinde doctorii”, a spus oficialul din ţara vecină.

Contactat de Digi24, Gheorghe Borcean a explicat în ce context au fost făcute aceste afirmații. El a spus că a avut o „discuție colocvială” cu jurnalistul german care l-a sunat, iar răspunsul lui despre posibile compensații a fost dat la întrebarea ipotetică „Ce le-ați spune lui Emmanuel Macron sau Angela Merkel dacă i-ați întâlni față în față?”. Președintele Colegiului Medicilor a precizat că nu a vorbit în numele statului român, cu atât mai mult cu cât organizația pe care o conduce este „neguvernamentală”.

„Nu era o polemică între mine și colegul din Serbia. Discuția a fost foarte colocvială cu dl. de la FAZ, un ziar serios, de altfel. Nici nu am crezut că e de acolo. M-a sunat cineva și am discutat o oră, aproximativ, dar ne-am înțeles finalmente.

„M-a întrebat; dacă ai putea să o suni pe Merkel sau Macron, ce le-ai spune? Am, zis că aș vorbi mai întâi cu Macron, că sunt vorbitor de franceză. I-aș spune că știu că nu poți pune o piedică cuiva să circule în Europa, dar dacă tot ar trebui să-i cer ceva, i-aș cere să compenseze statul român, de la care Franța a primit 4.000 de medici, Germania – 4.000, Anglia – 4.000, în perioada de la intrarea în UE. Costurile pentru România pentru a produce un medic sunt 100.000 de euro, suma asta ar însemna 1,4 miliarde de euro”, a explicat dr. Gheorghe Borcean.

„Discuația a început cu ideea că oare România nu suferă acum pentru că a pierdut mii de medici și nu resimte impactul negativ, mai ales în perioada de pandemie? De acolo a plecat discuția, asta a fost afirmația. N-am spus vreodată să trimită medicii înapoi, ci să plătești ceva pentru ei”, a explicat Gheorghe Borcean.

Întrebat dacă a fost vorba despre o metaforă sau chiar dori acest lucru, președintele Colegiului Medicilor a răspuns:

„Întrebarea e retorică. Evident că ai putea cere. Noi suntem reprezentați în mai multe instituții, asociații, comuniuni ale ordinului medicilor din Europa. Peste tot pe unde suntem reprezentați, discutând între noi, toată lumea – și colegii germani, și cei francezi, englezi, recunosc beneficiile pe care le au de pe urma importului de medici și sigur, ar trebui să se întâmple ceva în compensație pentru asta, cel puțin în mediul sanitar”.

El a negat categoric că ar fi vorba de o formă de „vânzare” a medicilor, așa cum a practicat regimul comunist vânzarea sașilor. „E o extrapolare alături de acest subiect, pentru că n-am spus acest lucru. Dacă nu poți opri pe cineva și nu poți opri exodul medicilor, pentru că asta înseamnă Europa, totuși trebuie să existe o compensație, pentru că mai ales partea vestică primește un număr mare de medici”, a insistat Gheorghe Borcean. „Oamenii se mișcă oricum. Fraptul că se mișcă trebuie recunoscut. Beneficiile pe care le capătă primiotorul de la medic trebuie recunoscute nu doar prin aplauze”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor.

Întrebat dacă regretă afirmațiile, Gheorghe Borcean a spus că nu și a repetat că a fost o „discuție colocvială și plăcută. (…) Omul acela m-a întrebat: dacă ai putea vorbi cu Merkel sau Macron, ce le-ai cere? Le-aș cere să se gândească la o compensare pentru numărul mare de medici pe care i-au primit gratis”, a declarat Gheorghe Borcean.

El a mai precizat că aceasta nu echivalează cu o poziție oficială a țării, pentru că instituția pe care o conduce e „neguvernamentală și apolitică. Ce e la nivel de țară e politic și doar politic”, a spus medicul, marți, la Digi24.