DELICATESA thailandeză care te poate îmbolnăvi de cancer dintr-o singură gustare. Localnicii se împotrivesc interzicerii sale

Publicat: 15 09. 2023, 18:49
Dacă este pregătită incorect, delicatesa koi pla poate declanșa un cancer de ficat letal

Bucătăria thailandeză este celebrată în întreaga lume, pentru amestecul de note picante, sărate, acre și dulci, care încântă gustul cu felurite feluri de mâncare de stradă rețete exotice. Dar există câteva lucruri pe care probabil ar trebui să le încercați să le evitați.

Koi pla este un fel de mâncare popular în nord-estul Thailandei. Salata este făcută din pește crud măcinat aromat cu ardei iute și condimente. Deși probabil o farfurie nu vă va face rău, se crede că delicatesa are proprietăți cancerigene. Peștele poate conține paraziți care cauzează cancer de ficat. În timp ce gătiți peștele ar ucide paraziții, consumul vasului crud permite paraziților să intre în corp.

Însă localnicii sunt împotriva interzicerii acestui fel de mâncare thailandez controversat, relatează ladbible.com.

Delicatesa în cauză, cunoscută sub numele de koi pla, ar fi responsabilă pentru moartea a 20.000 de oameni în Thailanda în fiecare an.

Extrem de popular în provincia thailandeză Khon Kaen, koi pla este consumat de milioane de thailandezi. Având în vedere riscul grav, dacă este pregătit incorect, nu este surprinzător că oficialii încearcă acum să interzică koi pla.

Un medic thailandez, Narong Khuntikeo, și-a pierdut în mod tragic ambii părinți din cauza cancerului la ficat, după ce au mâncat mâncarea de pește.

„Este o povară foarte mare pentru sănătate pe aici. Dar nimeni nu știe despre asta pentru că ei mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac”, a declarat chirurgul  Agenției France-Presse.

Boala „ucigașului tăcut” are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer dacă nu este tratată prin intervenție chirurgicală. Khuntikeo și echipa sa au petrecut ani de zile furnizând asistență medicală și informații sătenilor din regiunea Isaan, după ce au descoperit că 80% dintre locuitorii unor comunități au ingerat parazitul mortal.

Cu toate acestea, în timpul luptei, profesionistul din domeniul sănătății a fost întâmpinat de reticență din partea celor care sunt total împotriva interzicerii koi pla.

„Vor spune: „Ei bine, există multe moduri de a muri. Dar nu pot accepta acest răspuns”, a spus Khuntikeo.

Interesant este că cei care sunt rezistenți la schimbare, în ciuda riscului serios pentru sănătate al koi pla, susțin că gătitul peștelui – care este cea mai bună modalitate de a ucide parazitul – ruinează complet gustul.

Un fermier din provincia Khon Kaen, Boonliang Konghakot, a explicat: „Obișnuiam să veneam aici și să prind doar peștele din iaz… este atât de ușor să mănânci crud”.

Thanin Wongseeda, un alt sătean care a fost examinat, nu a prezentat simptome hepatice anormale în urma screening-ului cu ultrasunete și a declarat: „Nu cred că voi mai mânca (koi pla) crudă”.

Cu toate acestea, vorbind despre alți membri ai comunității sale – săteanul a declarat: „Nu vor renunța ușor”.