Prima pagină » Diverse » Demagogie și coronavirus în Parlament/ Cum au „monetizat” politic deputații criza COVID: De la „iresponsabilitatea” Guvernului liberal, la „atacurile PSD la sănătatea românilor” (EXCLUSIV)

Demagogie și coronavirus în Parlament/ Cum au „monetizat” politic deputații criza COVID: De la „iresponsabilitatea” Guvernului liberal, la „atacurile PSD la sănătatea românilor” (EXCLUSIV)

Demagogie și coronavirus în Parlament/ Cum au „monetizat” politic deputații criza COVID: De la „iresponsabilitatea” Guvernului liberal, la „atacurile PSD la sănătatea românilor” (EXCLUSIV)

Cuvântul „coronavirus” generează pe Google nu mai puțin de 3,14 miliarde de rezultate, dintre care 181 de rezultate la 146 puncte din sumarele a 24 ședinte ale Camerei Deputaților din Parlamentul României. Sigur, este greu de apreciat dacă aceste cifre măsoară un interes proporțional cu uriașul interes global asupra crizei și a problemelor sociale și economice generate de COVID-19, dar se poate face o estimare a modului în care „coronavirus” a devenit o armă politică în declarațiile făcute de către deputații români din tribunele Parlamentului.

GÂNDUL.RO a făcut un top al celor mai activi parlamentari pe subiecte generate de coronacriză, conform rezultatelor interogarii site-ului Camerei Deputaților, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Astfel, deputata Mihaela Huncă, aleasă pe lista PSD în 2016, din 2018 deputat Pro România, conduce în top cu șase declarații politice. Cea mai recentă declarație politică a sa, din 17 iunie 2020, menționează situația generată de pandemie, în contextul în care politicienii discutau subiectul alegerilor locale. „Din nou această grabă şi preocuparea exclusivă pentru alegeri ne fac să ne gândim că liberalii au altă agendă decât sănătatea noastră, a tuturor”, menționează Mihaela Huncă.

Mihaela Huncă (Pro România): În timp ce toate statele Europei se pregăteau pentru lupta cu COVID-19, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban aveau exclusiv grija alegerilor

„Observ că din nou preocuparea preşedintelui ţării şi a Partidului Naţional Liberal pentru a grăbi organizarea alegerilor trece în faţa preocupării pentru sănătatea românilor. Interogare%20%26gt%20Rezultate">Dacă vă mai amintiţi, criza generată de COVID-19, ne-a luat total pe nepregătite pentru că alegerile anticipate şi joaca de-a numi prim-miniştri care au dezertat în plenul Parlamentului au fost mai importante decât aprovizionarea cu materiale sanitare şi organizarea sistemului sanitar. În timp ce toate statele Europei se pregăteau pentru lupta cu COVID-19, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban aveau exclusiv grija alegerilor, şi s-a văzut cât de pregătiţi am fost. Se puteau evita chiar pierderi de vieţi omeneşti, ale cadrelor medicale, ale angajaţilor SMURD sau ai serviciilor de ambulanţă care au fost trimişi la război cu mâna goală. La fel se întâmplă şi acum”, spune Mihaela Huncă în declarația sa politică.

Într-o declarație anterioară, din 10 iunie, deputata Pro România, profesor de matematică, atrăgea atenția asupra măsurilor care se impun pentru reluarea activităților sportive

„Sportul din întreaga lume are de suferit în perioada pandemiei de coronavirus, însă multe ţări fac paşi importanţi pentru reluarea competiţiilor. La fel trebuie să facă şi România, mai ales după această perioadă îndelungată, în care sportul a încetat să existe din cauza Covid-19”, scrie Huncă.

O a treia declarație politică,din 3 iunie, are ca temă asigurarea unui venit minim vital pentru românii afectaţi de coronacriză: Interogare%20%26gt%20Rezultate">„PRO România propune asigurarea unui venit minim vital pentru românii afectaţi de coronacriză. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că sănătatea şi bunăstarea fiecărui român sunt mai importante decât orice acţiune politică prin care se gândesc numai la data alegerilor sau decât petrecerile sfidătoare şi ilegale organizate în instituţii publice”.

O a patra declarație vizează situația elevilor care fac naveta (27 mai), a cincea (6 mai) are ca subiect problemele din sistemul de învățământ: „În contextul subiectelor de interes naţional în gestionarea crizei generate de epidemia de COVID-19, principala preocupare a ministrului educaţiei şi cercetării a fost să se ocupe de schimbarea din funcţie a inspectorilor şcolari generali şi adjuncţi”, spune deputata. În prima sa declarație politică (10 martie) – din momentul declanșării coronacrizei – Mihaela Huncă spune că „România este total dezarmată şi nepregătită în lupta cu COVID-19. Suntem singura ţară din Europa care intră neguvernată într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru cetăţenii ei! Este absolut necesar să avem un Guvern cu puteri depline!”.

Constantin Codreanu, deputat PMP: Au existat foarte puţine soluţii aplicate în cazul românilor din diaspora, iar comunicarea cu ambasadele și consulatele a fost deficitară

Urmează deputatul Constantin Codreanu, de la Partidul Mişcarea Populară, cu patru declarații politice care vizează situații generate de coronacriză. Cea mai recentă, din 10 iunie 2020, este un apel „pentru gestionarea cu succes a stării de alertă valabile pe întreg teritoriul României”. „Sper că autorităţile publice centrale nu uită că Interogare%20%26gt%20Rezultate">aceste prevederi valabile pe teritoriul României afectează şi cetăţenii români din afara graniţelor ţării”, spune Codreanu în declarația sa.

O altă declarație vizează modul în care autorităţile statului român au gestionat relaţia cu românii din afara graniţelor ţării, în contextul coronavirusului;

„Contrar recomandărilor, voi începe cu partea negativă şi voi exprima nemulţumirea exprimată de sute de cetăţeni români aflaţi în situaţii de criză în diaspora economică. Fie că vorbim de persoane care au rămas fără un loc de muncă, fie că vorbim de persoane care au rămas fără un loc de trai, fie că vorbim de persoane aflate în situaţii critice, care efectiv au rămas fără resurse financiare, au existat foarte puţine soluţii aplicate în cazul acestor persoane. Numărul redus de curse prin care persoanele respective au fost repatriate vorbeşte de la sine. Mai mult decât atât,Interogare%20%26gt%20Rezultate"> a existat şi o comunicare deficitară din partea ambasadelor şi consulatelor statului român” – Constantin Codreanu, deputat PMP.

Celelalte două declarații politice vizează un apel la responsabilitate din partea cetățenilor români din țară și din Diaspora.

Antoaneta Ioniță (PNL): Sunt tot mai mulţi cei care încearcă să politizeze momentul, să-l transforme într-un subiect din care să câştige capital electoral

Un alt deputat activ pe tema coronavirus este Antoaneta Ioniță, de la PNL, cu patru declarații politice. „Sănătatea românilor, şi nu schimbarea guvernelor trebuie să fie prioritatea momentului!”, spune Antoaneta Ioniță într-o declarație din 25 februarie 2020. De profesie medic, deputatul PNL vorbește și despre modul în care s-a resimțit întreaga luptă de a salva vieți în sistemul sanitar.

„Din păcate, asistăm în aceste zile la un comportament iraţional şi lipsit de orice responsabilitate. Sunt tot mai mulţi cei care încearcă să politizeze momentul, să-l transforme într-un subiect din care să câştige capital electoral. Preocuparea pentru a fi pregătiţi cu spaţii conforme, în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire, cu materiale sanitare, medicamente, măşti şi tot ce este nevoie pentru tratament şi prevenţiei a fost înlocuită cu absurde jocuri de imagine. Interogare%20%26gt%20Rezultate">Aflăm acum că am avea nevoie de un guvern tehnocrat, condus taman de secretarul de stat Raed Arafat, văzut ca singurul capabil să salveze România de Coronavirus. Absurdul merge până acolo încât să se vorbească de noi guverne, în loc să vorbim despre soluţii şi realităţi”, scria, la acel moment, deputatul PNL.

Ulterior,într-o declarație politică din 6 mai, Ioniță vorbește despre problemele cu care s-au confruntat medicii în această perioadă.

Vă mărturisesc,Interogare%20%26gt%20Rezultate">ca medic care s-a aflat în prima linie a bătăliei împotriva COVID-19,am trăit cele mai complicate luni din viaţa mea. Colegii din sistemul medical ştiu ce înseamnă să tresari la fiecare telefon, cum este să stai cu emoţii pentru un pacient care aşteaptă un rezultat, cum trăieşti fiecare caz ca şi cum ar fi al tău, din familie, şi cât de mare poate fi bucuria când afli că boala nu s-a confirmat, sau că pacientul tău a scăpat viu şi nevătămat (…) Pentru PSD pandemia nu a fost altceva decât o permanentă şi incredibil de cinică campanie electorală. Îmbrăcată la început în bune intenţii, şi-a arătat până la urmă adevărata faţă şi scopul. PSD n-a acţionat nicio secundă la întâmplare, în ultimele două luni. A avut o strategie pentru pandemie, fără scrupul, fără milă, fără nicio preocupare reală pentru oameni, cu un singur scop, să mintă, să manipuleze, într-o goană nebună după voturi, cu speranţa că oamenii mai pot fi din nou păcăliţi!

Deputatul Cornel Itu  (PSD: „PNL joacă la ruletă sănătatea românilor”

Deputatul Cornel Itu, de la PSD, are cinci declarații politice care ating direct, sau tangențial, problematica generată de coronacriză. Într-o declarație din 10 martie, Cornel Itu critică desemnarea făcută de Klaus Iohannis pentru funcția de premier.

Interogare%20%26gt%20Rezultate">„PNL joacă la ruletă sănătatea românilor. Este cât se poate de clar pentru toţi românii că desemnarea făcută de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier în persoana lui Florin Cîţu nu face decât să adâncească criza politică şi instituţională în care se află ţara noastră. În timp ce întreaga clasă politică ar trebui să aibă ca prioritate în aceste zile protecţia cetăţenilor în faţa ameninţării cu coronavirus, PNL continuă jocul nebun al anticipatelor”, scrie Cornel Itu în declarația sa.

Într-o altă declarație, din 6 mai, Itu susține că numărul românilor infectați ar fi de 10 ori mai mare decât în raportările oficiale.

Interogare%20%26gt%20Rezultate">„Epidemia de coronavirus este mult mai extinsă în România decât o arată datele oficiale. Situaţia fiind exprimată, deja, în mod public, de către profesorul Rafila, care a admis că numărul celor infectaţi ar putea fi de 10 ori mai mare. Iar de 10 ori mai multe infecţii ar însemna de 10 ori mai multe decese! Nu vom cunoaşte realitatea cazurilor de infecţii şi a deceselor decât dacă se va face o testare prin sondaj, recurentă, cu revenire din lună în lună, pe un eşantion mare de peste 10.000 de persoane, aşa cum fac toate statele care iau în calcul relaxarea restricţiilor”

Deputatul PSD Silviu Macovei: „Guvernanţii PNL-işti vor ajunge să reglementeze pandemia retroactiv”

La fel de activ este și deputatul PSD Silviu Macovei, cu patru declarații politice – ultima dintre ele, pe 17 iunie, cu titlul Interogare%20%26gt%20Rezultate">„Guvernanţii PNL-işti vor ajunge să reglementeze pandemia retroactiv”.

„Mă văd nevoit să vă reamintesc cum, înainte de a doua etapă a relaxării măsurilor restrictive, impuse cu atâta pompă de liberali, Guvernul Orban nu avea normele prin care vor funcţiona terasele publice. Am spun noi atunci că este fără precedent ca Guvernul să anunţe la ora 23.00 normele de funcţionare a atâtor unităţi, cu doar o oră înainte de a intra, legal, în vigoare acele măsuri”, spune deputatul PSD.

Într-o altă declarație, deputatul PSD critică modul în care comunică Guvernul:Interogare%20%26gt%20Rezultate"> „Comunicarea bâjbâită a Guvernului aduce prejudicii grave unei populaţii traumatizate de epidemia de COVID-19″.

Printre deputații cu mai multe declarații politice care vizează coronacriza se numără și Costin-Sebastian Moise (PMP), Georgeta-Carmen Holban (PSD), Corneliu-Florin Buicu (PSD), Ionuţ Simionca (PMP). Liderii partidelor din Opoziție – Marcel Ciolacu (PSD) Victor Ponta (Pro România), Dan Barna (USR) – nu au avut declarații politice în Parlament pe acest subiect, comunicările acestora fiind mai frecvente în rețelele social-media.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele