Prima pagină » Diverse » DEMITERE. Sorina Pintea, dată afară de la conducerea Spitalului Judeţean Baia Mare

DEMITERE. Sorina Pintea, dată afară de la conducerea Spitalului Judeţean Baia Mare

DEMITERE. Sorina Pintea, dată afară de la conducerea Spitalului Judeţean Baia Mare

Ministrul Sănătății s-a conformat solicitării premierului Orban și a decis suspendarea contractului Sorinei Pintea la conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. Tot astăzi a fost numit manager al spitalului George Oros, vechi membru PNL.

Sorina Pintea, fostul ministru al sănătății în guvernul PSD-ALDE și manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, şi-a retras zilele trecute demisia din postul deţinut în unitatea medicală. În ședința de guvern de joi, premierul Ludovic Orban a cerut demiterea fostului manager de spital de la Baia Mare.

Sorina Pintea își dăduse demisa după ce a fost acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În prezent, ea este cercetată sub control judiciar.

Reacția fermă a premierului Orban în cazul Sorina Pintea

„Am văzut că președintele Consiliului Județean Maramureș a pus în funcție o directoare la Spitalul Județean. Solicitarea mea e să uzați de prerogativele pe care le-ați dobândit prin Ordonanța de Urgență adoptată în baza drecretului privind instituirea stării de urgență și să demiteți, dacă e adevărat ce s-a petrecut, să demiteți vechiul director care a revenit asupra demisiei și care, din câte am înțeles, s-a numit pe sine director medical în spitalul județean”, i-a transmis premierul, în ședința de joi, ministrului Sănătății.

„Am luat legătura în Maramureș și pregătim procedurile”, a răspuns Nelu Tătaru.

Demisia Sorinei Pintea din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost înregistrată, în 5 martie, la Consiliul Județean Maramureș.

În demisia înregistrată la CJ Maramureș, Sorina Pintea a scris că a demisionat din funcția de manager al Spitalului din Baia Mare având în vedere că este cercetată penal într-un dosar al DNA și pentru o bună desfășurare a urmăririi penale și a procesului penal.

Acuzațiile aduse de DNA Sorinei Pintea

Conform DNA, „în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina (…) ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect ‘proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente’, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească (n.r. – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare) cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Potrivit procurorilor DNA, „în data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 6 martie, ca Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii în guvernul Dăncilă, să fie eliberată din arest preventiv şi să fie cercetată sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de luare de mită.

Judecătorii de la CAB au dispus ca Sorina Pintea să fie plasată sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, perioadă în care trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la IPJ Maramureş, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de această instituţie ori de câte este chemată.