DESCHIDERE FRONTIERE. Spania solicită reguli comune pentru deschiderea frontierelor şi restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen

Publicat: 26 05. 2020, 12:39
Actualizat: 26 05. 2020, 12:42
Ministrul de Externe, Spania. González Laya

Spania le-a cerut marţi celorlalte ţări din Uniunea Europeană să introducă reguli comune pentru deschiderea frontierelor şi restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen, în contextul ridicării treptate a restricţiilor naţionale impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus, transmite Reuters.

Ministrul de externe al Spaniei spune că membrii Uniunii Europene ar trebui să fie de acord cu o abordare comună pentru deschiderea frontierelor, restabilirea libertății de călătorie în spațiul Schengen și să definească în ce țări din afara acesteia ar trebui considerată posibilitatea de a călători.

”Trebuie să lucrăm cu partenerii noştri europeni pentru a defini regulile comune care ne vor permite să reluăm libertatea de mişcare pe teritoriul european”, a declarat ministrul de externe spaniol Arancha Gonzalez pentru postul de radio Cadena Ser.

”Deşi statele membre ale UE şi-au fixat date diferite pentru redeschiderea frontierelor, trebuie să existe principii şi norme comune în spaţiul Schengen pentru a deschide frontierele interne şi a stabili reguli pentru frontierele externe”, a adăugat şefa diplomaţiei spaniole.

Miniştrii de externe din 11 state membre au anunţat că Europa doreşte să-şi deschidă frontierele interne pentru turism

În urmă cu o săptămână, miniştrii de externe din 11 state membre au anunţat că Europa doreşte să-şi deschidă frontierele interne pentru turism până la începerea verii. Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a avut o videoconferinţă cu omologii săi din Spania, Italia, Austria, Grecia, Croaţia, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru şi Bulgaria – destinaţii populare pentru germani – în legătură cu relaxarea restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Restricţiile de călătorie au stopat în mare parte libertatea de circulaţie de care se bucură în mod normal cetăţenii Uniunii Europene.

În prezent, deplasările transfrontaliere sunt reluate în etape de statele membre pe baza ratelor de transmitere a coronavirusului, într-o manieră coordonată.

Măsuri de blocare, relaxate

Madrid și Barcelona, orașele spaniole cu cele mai mari cifre de decese COVID-19, și-au relaxat parțial blocarea. Între timp, Germania și-a văzut economia împinsă în recesiune.
Multe țări europene reduc măsurile de blocare, inclusiv destinațiile turistice care se pregătesc pentru vară.

Cafenelele și restaurantele din Madrid și Barcelona, orașele spaniole cel mai puternic afectate de virus, s-au deschis la două săptămâni în spatele restului țării.

Germania a înregistrat cea mai mare declin trimestrial de la criza financiară globală 2008-2009.

Japonia a pus capăt stării de urgență, inclusiv în Tokyo.

Peste 5,4 milioane de cazuri au fost înregistrate la nivel global și cel puțin 346.000 de persoane au murit din cauza COVID-19