O piramidă egipteană antică construită cu aproximativ 4.400 de ani în urmă a dezvăluit câteva secrete suplimentare după ce lucrările la un proiect de restaurare au condus arheologii către noi camere.
Egiptul acelei perioade istorice a fost condus de faraonul Sahure, care a domnit aproximativ 13 ani înainte de a-și da duhul și a păși dincolo de granița dintre vii și morți, unde, potrivit religiei egiptene, l-ar fi așteptat un tip cu cap de câine pentru a-i cântări inima pe un taler, contrabalansată de o pană. Înainte de a păși în camerele secrete din piramidă, ar fi util să rememorăm care era rostul și rolul piramidelor în mitologia egipteană și de ce faraonii ar fi trebuit neapărat să dispună de o uriașă construcție unde trupul lor mumificat să locuiască după moarte pentru ca sufletul să dăinuiască. Aceasta dacă, desigur, ar fi trecut de judecata dură a tipului cu cap de câine, nimeni altul decât zeul vieții de apoi, Osiris.
Legenda spune că de îndată ce călătoria pământeană a faraonului lua sfârșit, acesta era adus de către Horus în marea sală a dreptății sau sala celor două adevăruri. Judecătorul Suprem era așezat pe un tron impunător și prezida ceremonia. De față mai erau Anubis (despre care se crede că a fost inventatorul mitic al mumificării), zeița adevărului Ma’at și Toth – scribul zeilor. Nu în ultimul rând, era prezent Ammut, un demon feminin, parte leu, parte crocodil, parte hipopotam care aștepta rezultatul judecății, având rol de a devora a inima decedatului dacă acesta primea un verdict negativ. Așadar, situația era nici pe departe roză pentru faraon, iar lucrurile trebuiau luate foarte în serios.
Procesul în sine, în această mare trecere dintre lumea viilor și cea a morților, parcurgea două etape.
Prima etapă se desfășura în fața a 42 de judecători divini, câte unul pentru fiecare dintre cele 42 de nome (regiuni) ale Egiptului. În fața lor, candidatul își expunea declarația de inocență, sub forma unei mărturisiri negative în care erau enumeratele faptele rele pe care ar fi putut să le facă dar de la care s-a abținut. Decedatul se adresa lui Osiris susținând, în ordinea enumerată, că nu a comis ucidere de om, nu a mințit, nu a pârât, nu a trădat, nu a bârfit, nu a făcut pe nimeni să sufere de foame, nu a făcut pe nimeni să verse lacrimi de suferință, nu a comis adulter, nu a micșorat banița de grâu, nu a falsificat măsura cotului, nu a apăsat pe vergeaua de fier a balanței, continuând până la epuizarea tuturor faptelor și sfârșind prin a repeta: : „Sunt pur, sunt pur, sunt pur, sunt pur !” Dacă nu trecea cu bine acest proces faraonul își depozita mumia în uriașa piramidă, însă rămânea fără inimă și fără un loc asigurat în viața veșnică.
Adresându-se apoi judecătorilor le cerea să aducă în fața zeului mărturie favorabilă, să nu spună nimic rău despre el, pentru că a dat pâine celui înfometat, apă celui căruia îi era sete, veșminte celui care era gol, sprijin celui mai în vârstă, povețe bune celor mai tineri și continua cu enumerarea tuturor faptelor bune săvârșite în timpul vieții pământene.
A doua etapă consta în cântărirea efectivă a inimii celui decedat. Annubis punea pe un taler al balanței adevărului inima candidatului iar zeița Ma’at așeza pe celălalt taler o pană de struț. Inima conținea o înregistrare fidelă a tuturor acțiunilor candidatului în perioada vieții pământene iar pana lui Ma’at era simbol al justiției celeste și al ordinii divine.
Dacă balanța adevărului rămânea în echilibru se aprecia că decedatul a dus o viață conformă cu normele morale. De aici încolo urmează rolul piramidei în viața de apoi a faraonului.
Potrivit IFL Science, piramida lui Sahure din necropola Abusir din nordul Egiptului este în curs de restaurare din 2019, pentru a curăța încăperile din interior și a susține structura în sine, astfel încât să nu se prăbușească.
Sună destul de bine, dar ceea ce este cu adevărat interesant este ceea ce echipa care a restaurat piramida a găsit când a îndepărtat dărâmăturile de pe un coridor prăbușit.
SURSA FOTO: Mohamed Khaled
Mai precis, au găsit camere nedescoperite anterior, care fuseseră blocate pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Dacă acesta ar fi un film de groază, acesta ar fi punctul în care un monstru sau un blestem antic a izbucnit și i-a lovit pe toți cei care lucrează acum la piramidă, nu înainte ca blestemul faraonului să se dezlănțuie asupra lumii, comentează jurnaliștii britanici.
Ceea ce echipa a găsit, de fapt, au fost camere care erau cel mai probabil camere de depozitare pentru piramidă. Înainte să vă gândiți că este o mare dezamăgire pentru că nu este mormântul unui fel de monstru scarabeu uriaș, cercetătorii de la Universitatea din Würzburg au spus că aceste camere secrete ajută la înțelegerea mai aprofundată a designului piramidelor și asupra a ceea ce intenționau constructorii cu 4.400. cu ani în urmă, când au pus cap la cap complexa construcție.
Când piramida a fost analizată arheologic pentru prima dată în 1836, tunelurile erau deja prăbușite și accesul blocat, iar abia acum cercetătorii au reușit să intre în camerele secrete.
Interesant este că, în pofida faptului că umanitatea este acum într-o eră tehnologică incomparabil mai avansată în raport cu orice alt moment istoric al civilizațiilor umane, încă mai avem de descoperit „secrete” ale unor piramide construite acum mii de ani.