DESCOPERIRE MACABRĂ. Mormânt colectiv din perioada ciumei din secolul al-XVIII-lea, descoperit la Timișoara
Un mormânt colectiv care ar putea aparține unor coloniști din regiunea Lorena, estimat a fi datat din perioada teribilei epidemii de ciumă din Timișoara, din anii 1737-1740, a fost dezgropat de arheologi ai Universității de Vest Timișoara, pe șantierul unde urmează să fie construit un campus școlar.
Arheologul dr. Andrei Stavilă (UVT) afirmă, marți, pe Facebook, că Timișoara nu se confruntă pentru prima dată cu o epidemie, deoarece în trecut a avut de a face cu tifosul, ciuma și alte boli oribile.
„Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe şantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria oraşului. Mai multe sunt elementele care sugerează acest fapt. În primul rând, se remarcă numărul mare al defuncţilor aflaţi în acelaşi mormânt, şase adulţi şi un copil. Pe de altă parte, crucea dublă şi pandantivul, găsite la gâtul copilului, vin să completeze, în acest sens, povestea complexului arheologic. (…). În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparţină unor colonişti, chiar din regiunea Lorena. Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii, rămasă multă vreme în memoria colectivă şi de-a pururi în scripte, anume ciuma care a bântuit Timişoara între 1737-1740. În aceste circumstanţe, este posibil ca plumbii să le fi curmat suferinţa sau să le fi fost pedeapsă pentru nerespectarea regulilor impuse de autorităţi în vreme de epidemie”, explică Andrei Stavilă.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=231496031625881&id=112199053555580