Cercetători de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) susţin că rezultatul acestui studiu este important pentru câinii din adăposturi şi pentru patrupedele antrenate pentru a deveni câini însoţitori. Un răspuns pesimist indică o stare emoțională negativă și poate fi un mijloc prin care câinele își păstrează energia și evită să devină dezamăgit.
Studiul a constatat că cel mai bun prieten al omului poate fi afectat de mirosul de stres eliberat de oameni prin respirație și transpirație, scrie Agerpres.
Noul studiu este coordonat de Nicola Rooney, conferenţiar în conservare și viață sălbatică la Școala Veterinară a Universității din Bristol. Înțelegerea impactului stresului uman asupra stării de bine a câinilor este esențială atât pentru câinii care locuiesc în adăposturi, cât și pentru cei care sunt antrenați să joace roluri de însoțitor sau de companie. El a spus: „Dresorii de câini spun deseori că stresul coboară pe lesă, dar am arătat că se poate transmite și prin aer”.
Cercetătorii au testat animalele pentru a determina dacă sunt optimiste sau pesimiste; acest lucru se bazează pe ideea că deciziile luate de oameni arată că au emoții pozitive sau negative.
Studiul a învățat 18 câini că, atunci când un castron de mâncare este pus într-un anumit loc, primește o recompensă, dar atunci când este mutat într-un alt loc, castronul devine gol. Câinii s-au grăbit să găsească recompensa după ce au înțeles diferența. În continuare, cercetătorii au evaluat cât de repede câinii ating un al treilea castron plasat între cele două. Deplasarea rapidă către al treilea castron indică o stare emoțională pozitivă, în timp ce deplasarea lentă către al treilea castron indică pesimism, o stare emoțională negativă.
Câinii au fost expuși la mirosul transpirației și respirației oamenilor relaxați sau stresați, sau pur și simplu nu au fost expuși la niciun miros. Testele au fost efectuate în repetate rânduri. Rezultatele arată că mirosul oamenilor stresați i-a făcut pe câini să meargă mai încet către al treilea castron, deși nu știau dacă acesta avea sau nu o recompensă. Animalele care au fost expuse la mirosul oamenilor relaxați au avut efectul opus.
Câinele a crescut așteptarea că nu va fi o recompensă în al treilea castron din cauza mirosului stresului, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports. Cercetătorii cred că acest răspuns pesimist indică o stare emoțională negativă și poate fi un mijloc prin care câinele încearcă să economisească energie pentru a evita dezamăgirea de a găsi castronul gol.
În plus, cercetătorii au descoperit că animalele au învățat mai bine despre prezența sau absența recompensei și că atunci când animalele au fost expuse la mirosul de stres, învățau mai repede.
Studiul a inclus 18 exemplare de câini de rasă și metise cu vârste cuprinse între 8 luni și 10 ani.