O britanică a reușit să facă, din întâmplare, o descoperire unică pe o plajă din Essex. Ceea ce i s-a părut la început o fosilă „banală”, s-a dovedit a fi ulterior o adevărată comoară paleontologică.
Chris Bien, în vârstă de 56 de ani, făcea o plimbare pe o plajă din Holland-on-Sea, Essex, Anglia, când a văzut o linie ondulată în pietrișul de lângă apă și și-a dat seama că s-ar putea să fi dat peste ceva special.
„L-am văzut și m-am gândit că trebuie să fie un dinte pentru că avea un aspect similar. Am început să răzuiesc cu sap, dar era atât de adânc înfipt în pământ încât mâinile nu erau suficiente”, a spus Bien, citată de NY Post.
Ea și soțul ei au scos dintele și și-au dat seama că era complet fosilizat.
Descoperirea lui Bien a fost una întâmplătoare, însă un detaliu face povestea și mai interesantă. Cu doar câteva ore înaintea descoperirii, în dimineața acestei zile, femeia parcă ar fi avut o presimțire. „Voi găsi un dinte de mamut”, i-a spus ea, în glumă, soțului său.
Plajele din Essex sunt cunoscute pentru numărul mare de fosile, însă Chris a fost chiar și așa foarte surprinsă să găsească una.
„Nu îmi venea să cred și eram foarte emoționată. În timp ce îl scoteam, speram să fie un dinte de mamut, dar i-am tot spus soțului meu că nu e posibil”, povestește ea.
Dintele, despre care se crede că provine de la una dintre cele mai mari specii de mamut, numită mamut de stepă, are aproximativ 17 centimetri și cântărește 2 kilograme.
Mamutul de stepă a existat în urmă cu 1,8 milioane de ani și este un strămoș al mamutului lânos.
Bien crede că fosila ar putea fi doar o jumătate de dinte. Ea plănuiește să o păstreze în apă distilată timp de câteva săptămâni înainte de a o conserva cu o substanță specială pentru conservare și cu etanol.
„Vreau ca oamenii să știe despre istoria profundă și bogată din spatele acestei descoperiri. Atunci când ești arheolog, este datoria ta să anunți descoperirile tale”, a spus Bien, care a fost membră a Societății Arheologice Hove în ultimii 17 ani.
Sursa foto: Chris Bien