Oamenii de știință care studiază Marea Roșie au făcut o descoperire mai mult decât surprinzătoare pe fundul mării .
Situată între Africa și Peninsula Arabică, Mare Roșie găzduiește un ecosistem fructuos și fascinant.
Potrivit credințelor, aceasta este marea pe care Moise a despărțit-o pentru a le permite evreilor să fugă din Egipt.
Marea Roșie este, de asemenea, o rută foarte folosită pentru comerțul internațional, mai ales datorită Canalului Suez.
Numele Mării Roșii provine de algele care schimbă, în mod sezonier, culoarea apei, de la nuanța obișnuită de albastru-verde la roșu, notează LadBible.
Ei bine, specialiștii au reușit să ajungă pe fundul mării și au descoperit adevărate „zone moarte”.
Ele sunt numite așa deoarece sunt lipsite de oxigen, ceea ce înseamnă că orice animal care are ghinionul să se aventureze în aceste zone moare. Iar dacă nu moare imediat, cel mai probabil va deveni extrem de vulnerabil în fața prădătorilor, mai arată sursa citată.
Sigur, în aceste zone există, totuși, unii microbi, care pot supraviețui acolo unde cele mai multe dintre organisme nu o pot face.
Studierea acestor regiuni ale Mării Roșii îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum a început viața pe Pământ, dar și posibilitatea existenței vieții pe alte planete.
„Potrivit cunoștințelor noastre actuale, viața își are originea pe Pământ în adâncurile mării, aproape sigur în condiții anoxice (fără oxigen).
Studierea acestei zone permite, prin urmare, o privire asupra tipului de condiții în care viața a apărut pentru prima dată pe planeta noastră și ar putea ghida căutarea vieții în sistemul nostru solar și dincolo de aceasta”, spune Sam Purkis, profesor și director al Departamentului de Științe Marine de la Universitatea din Miami.
Faptul că animalele obișnuite care se găsesc pe fundul mării, cum ar fi creveții, viermii și moluștele, nu pot supraviețui în aceste zone înseamnă că acestea rămân neobișnuit de curate.
„În mod obișnuit, aceste animale pur și simplu «frământă» fundul mării, perturbând sedimentele care se acumulează acolo. Nu este același lucru și în cazul acestor bazine de saramură. Aici, orice strat sedimentar care se așează pe fund rămâne intact”, mai spune Purkis.
Acest lucru le permite cercetătorilor să afle mai multe despre activitatea tectonică din regiune.