Detalii noi despre modificările OUG 84 / Robert Cazanciuc: Scopul legii este de a-i scoate din trafic pe cei care s-au urcat DROGAȚI la volan

Publicat: 12/07/2024, 12:49
Actualizat: 12/07/2024, 13:18

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc a oferit clarificări privind modificările aduse OUG 84/2024, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri. El a explicat importanța acestor modificări în contextul creșterii numărului de accidente rutiere grave, în special în perioada de vară, când consumul de alcool și droguri la volan este în creștere.

Subiectul a fost adus în discuție din cauza preocupărilor legate de faptul că șoferii, după cele 72 de ore de la testare, pot reveni la volan fără o confirmare a rezultatelor de la INML.

Ordonanța de urgență, pentru că așa îi spune numele răspunde unei urgențe. Din păcate, se constată că în perioada de vară crește numărul accidentelor grave, crește în numărul celor a put care se urcă băuți s-au drogați la volan. Din păcate, din nou, consumul de droguri s-au extins destul de mult, mai ales al unor droguri artificiale. Formula de 72h mi se pare rezonabilă în condițiile în care statul român are în momentul de față cele mai performante aparate din lume pentru a testa consumul de droguri la volan, a explicat Cazanciuc.

Senatorul PSD a menționat că legea are ca scop principal eliminarea din trafic a celor care conduc sub influența substanțelor interzise.

Nu ne putem permite să lăsăm oameni care sunt sub influența drogurilor să meargă în continuare. De aceea, 72 de ore, timp în care INML-ul poate să dea un rezultat, poate să fie un termen rezonabil, a spus el.

Totodată, Cazanciuc a recunoscut că există cazuri rare de rezultate fals pozitive, dar acestea nu reprezintă un procent semnificativ.

Întrebat despre capacitatea de a furniza rezultate în termenul stabilit, Cazanciuc a precizat că institutele din Cluj și Iași pot livra rezultatele în 72 de ore, în timp ce Bucureștiul a întâmpinat probleme din cauza lipsei de echipamente adecvate.

Înțeleg că sunt în curs de achiziționare sau deja au achiziționat aparatură și Ministerul de Interne s-a mobilizat pentru a aduce într-o formulă cât mai rapid aceste probe la INML București, a explicat el.

În plus, un program cu Banca Mondială vizează dotarea fiecărui județ cu laboratoare de testare până la sfârșitul anului, ceea ce va reduce timpul de așteptare la 48 de ore sau chiar mai puțin.

Provocările drogurilor sintetice

Cazanciuc a vorbit și despre provocările specifice drogurilor sintetice, care sunt adesea mai periculoase decât drogurile tradiționale.

Există o listă pe care Organizația Mondială a Sănătății o stabilește în fiecare an, pentru că este o bătălie pe care statele o duc nu doar în România, ci peste tot în lume cu drogurile sintetice, a spus senatorul.

În ceea ce privește contestațiile în caz de rezultate pozitive, Cazanciuc a explicat că legea permite contestarea probelor în cadrul procesului penal.

Dacă laboratorul confirmă prezența în organism a unei substanțe cu efect psihoactiv, în secunda următoare se deschide un dosar penal pentru conducerea sub influența unor asemenea substanțe. Și în cadrul unui asemenea dosar, acea probă de laborator este probă judiciară și ea poate fi contestată categoric, a concluzionat el.

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Predoiu, despre testarea șoferilor: ,,Domeniul medical nu intră în sfera de competența a Ministerului de Interne

Șoferii nevinovați lăsați degeaba 3 zile fără permis după testul ANTIDROG fals pozitiv. Ce se întâmplă după? Anunțul MAI

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri