Senatorul PSD, Robert Cazanciuc a oferit clarificări privind modificările aduse OUG 84/2024, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri. El a explicat importanța acestor modificări în contextul creșterii numărului de accidente rutiere grave, în special în perioada de vară, când consumul de alcool și droguri la volan este în creștere.
Subiectul a fost adus în discuție din cauza preocupărilor legate de faptul că șoferii, după cele 72 de ore de la testare, pot reveni la volan fără o confirmare a rezultatelor de la INML.
Ordonanța de urgență, pentru că așa îi spune numele răspunde unei urgențe. Din păcate, se constată că în perioada de vară crește numărul accidentelor grave, crește în numărul celor a put care se urcă băuți s-au drogați la volan. Din păcate, din nou, consumul de droguri s-au extins destul de mult, mai ales al unor droguri artificiale. Formula de 72h mi se pare rezonabilă în condițiile în care statul român are în momentul de față cele mai performante aparate din lume pentru a testa consumul de droguri la volan, a explicat Cazanciuc.
Senatorul PSD a menționat că legea are ca scop principal eliminarea din trafic a celor care conduc sub influența substanțelor interzise.
Nu ne putem permite să lăsăm oameni care sunt sub influența drogurilor să meargă în continuare. De aceea, 72 de ore, timp în care INML-ul poate să dea un rezultat, poate să fie un termen rezonabil, a spus el.
Totodată, Cazanciuc a recunoscut că există cazuri rare de rezultate fals pozitive, dar acestea nu reprezintă un procent semnificativ.
Întrebat despre capacitatea de a furniza rezultate în termenul stabilit, Cazanciuc a precizat că institutele din Cluj și Iași pot livra rezultatele în 72 de ore, în timp ce Bucureștiul a întâmpinat probleme din cauza lipsei de echipamente adecvate.
Înțeleg că sunt în curs de achiziționare sau deja au achiziționat aparatură și Ministerul de Interne s-a mobilizat pentru a aduce într-o formulă cât mai rapid aceste probe la INML București, a explicat el.
În plus, un program cu Banca Mondială vizează dotarea fiecărui județ cu laboratoare de testare până la sfârșitul anului, ceea ce va reduce timpul de așteptare la 48 de ore sau chiar mai puțin.
Cazanciuc a vorbit și despre provocările specifice drogurilor sintetice, care sunt adesea mai periculoase decât drogurile tradiționale.
Există o listă pe care Organizația Mondială a Sănătății o stabilește în fiecare an, pentru că este o bătălie pe care statele o duc nu doar în România, ci peste tot în lume cu drogurile sintetice, a spus senatorul.
În ceea ce privește contestațiile în caz de rezultate pozitive, Cazanciuc a explicat că legea permite contestarea probelor în cadrul procesului penal.
Dacă laboratorul confirmă prezența în organism a unei substanțe cu efect psihoactiv, în secunda următoare se deschide un dosar penal pentru conducerea sub influența unor asemenea substanțe. Și în cadrul unui asemenea dosar, acea probă de laborator este probă judiciară și ea poate fi contestată categoric, a concluzionat el.
CITEȘTE ȘI: