Prima pagină » Diverse » DEZASTRU. Aproape 13.000 de angajaţi ai CEO intră în şomaj tehnic din cauza vânzărilor slabe de energie

DEZASTRU. Aproape 13.000 de angajaţi ai CEO intră în şomaj tehnic din cauza vânzărilor slabe de energie

DEZASTRU. Aproape 13.000 de angajaţi ai CEO intră în şomaj tehnic din cauza vânzărilor slabe de energie

Aproximativ 13.000 de angajaţi Complexului Energetic Oltenia sunt trimişi în şomaj tehnic. Decizia a fost luată din cauza vânzărilor slabe de energie şi a coronavirusului. Cu toate acestea, salariaţii primesc prime de Paşti.

Conducerea CEO a decis ca toţi cei aproape 13.000 de angajaţi să intre în şomaj tehnic, prin rotaţie, de luni, ca măsură preventivă în condiţiile pandemiei de coronavirus.

În prima etapă va intra personalul Termocentralei Turceni, în carierele care aprovizionează Termocentrala Turceni, Jilţ Sud, Jilţ Nord, Peşteana, Husnicioara şi carierele Roşia, Tismana, Pinoasa, primele patru pe o perioadă de patru săptămâni.

Carierele Roşia, Tismana, Pinoasa intră în şomaj tehnic pentru o perioadă de două săptămâni, după care, în etapa a doua, vor intra în şomaj tehnic carierele din Motru, cu Termocentrala Işalniţa.

„Decizia a fost luată atât din considerente economice, fiindcă cererea de energie la ora aceasta este foarte mică, vineri de exemplu am funcţionat cu un grup la Rovinari şi un bloc la Craiova, o putere în jur de 360 de megawaţi, cât şi din considerente de natură COVID-19, pentru protejarea salariaţilor pentru a evita aglomerările de personal în perioada în care se anunţă a fi un vârf al acestei situaţii”, a declarat, corespondentului Mediafax, Daniel Burlan, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Perioada de şomaj tehnic la CEO se va încheia la începutul lunii iunie.

Angajaţii au primit bonuri valorice pentru cărbune în valoare de 1.080 lei şi bonurile de masă la valoarea de 20 lei fiecare, conform noului contract colectiv încheiat pe 1 aprilie.

Până la sfârşitul lunii aprilie, salariaţii vor primi şi câte 1.300 de lei sub formă de tichete cadou, de Ziua Muncii, care reprezintă de fapt fosta prima de Paşte.

Şomajul tehnic va reprezenta 75% din salariul mediu brut.

„S-au oprit toţi marii consumatori din ţară şi asta ne afectează şi pe noi, salariaţii Complexului Energetic Oltenia. Oamenii sunt îngrijoraţi şi cu pandemia. Toţi ne temem pentru sănătatea noastră. Şomajul se face prin rotaţie, aşa încât să asigurăm şi funcţionarea grupurilor energetice şi a liniilor tehnologice din cariere. În prezent, în CEO suntem aproape 13.000 de angajaţi. Avem negociată în contractul colectiv de muncă o primă, înainte îi zicea prima de Paşte, acum de Ziua Muncii, care fi acordată sub formă de tichete cadou, după Paşte”, a declarat, pentru Mediafax, Manu Tomescu, vicepreşedintele Sindicatului „Energia Rovinari”, lăcătuş mecanic la Termocentrala Rovinari.

Nicuşor Jianu, lăcătuş de excavator la Cariera Roşiuţa, în vârstă de 49 de ani, din comuna Cătunele, judeţul Gorj, are o vechime de peste 30 de ani, la CEO. Acesta spune că şi-a făcut planul pentru perioada în care va fi în şomaj tehnic.

„Măsura e foarte bună, în primul rând pentru sănătatea minerilor din CEO. Plecăm pe rând, eu zic că e foarte bine. Oamenii îşi protejează familia, în primul rând, chiar dacă o să avem salarii mai mici. Cei care stau la casă au de lucru în grădină. Eu stau la casă, am curte, din fericire. Am şi stupi, solar, facem o economie şi de bani, am de tăiat pomii, via, de pus în grădină. S-au luat voucherele de cărbune. Vom primi şi o primă după Paşte”, a spus Nicuşor Jianu.

Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, susţine că mulţi dintre mineri au probleme de sănătate, iar eventuale cazuri de coronavirus le-ar putea agrava situaţia.

„În condiţiile actuale de oprire a economiei României, din cauza noului coronavirus, vânzarea de energie este scăzută şi nu acoperă cheltuielile de producţie. De aceea, măsura a fost luată şi pentru protejarea salariaţilor, pentru că ei sunt bolnavi de plămâni şi de inimă, boli ideale pentru acest virus, dacă ar intra printre mineri”, a declarat, corespondentului Mediafax, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Acesta a precizat că în CEO există stocuri necesare pentru a menţine producţia internă a României de electricitate, fără probleme.

Şi angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor beneficia de prime de Paşte sub formă de tichete cadou, însă vor avea o valoare mai mică.

„Având în vedere că angajaţii de la Complexul Energetic Hunedoara sunt prinşi în perioada aceasta în funcţionare permanentă, din cauza stării de urgenţă, noi, chiar dacă situaţia noastră este dificilă, vom face toate eforturile să respectăm contractul colectiv de muncă şi să acordăm o primă de Paşte, care nu va fi la nivelul celor de la CEO, dar cu siguranţă va fi o primă, cred că va fi sub 200 de lei”, a spus, la rândul său, Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

În cele patru exploatări miniere, o sucursală şi două termocentrale ale CEH sunt 4.200 de angajaţi.