Prima pagină » Diverse » DEZBATERE. Educația financiară în școli: a fi sau a nu fi obligatorie?

DEZBATERE. Educația financiară în școli: a fi sau a nu fi obligatorie?

DEZBATERE. Educația financiară în școli: a fi sau a nu fi obligatorie?
FINANȚE

Viitorul se construiește cu tinerii de astăzi. Un studiu realizat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reliefează importanța educației financiare în școli, în pregătirea tinerilor pentru lumea financiară complexă a vremurilor acestea. Conform studiului, elevii care primesc educație financiară în școli sunt mai înclinați să ia decizii financiare înțelepte și să aibă o mai mare încredere în abilitățile lor de gestionare a banilor.

În multe țări din lume educația financiară există de mult timp în programele școlare. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, peste 20 de state au impus cerințe de educație financiară pentru elevii din școli. În Canada, noua Strategie Națională de Educație Financiară, lansată în 2022, include planuri pentru a face educația financiară obligatorie în toate școlile. În Suedia, celor mici li se predă o materie, „Gospodăria și finanțele” care îi ajută să înțeleagă, și să evite în viața de adulți, supraîndatorarea.

În România însă, planurile de educare financiară a populației sunt incerte. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României creează un punct de plecare pentru conștientizarea importanței alfabetizării financiare și organizează astăzi, 28 februarie, începând cu ora 17:00, o dezbatere cu tema „Educația Financiară în Școli”. La evenimentul care face parte din seria de conferințe WebDidactica (platformă în care s-au înscris peste 10.000 de cadre didactice), șase experți financiari, influenceri și specialiști în educația de excelență vor împărtăși din experiența lor părinților și profesorilor înscriși. Aceștia vor prezenta abordări inovative în ceea ce privește activitățile de educație financiară, în scopul obținerii performanțelor școlare, care permit asigurarea calității și inovației în educație. Evenimentul se desfășoară exclusiv online, pe platforma Zoom Webinars.

Educația financiară poate ajuta elevii să învețe cum să gestioneze banii și să facă alegeri financiare înțelepte, ceea ce le poate ajuta să aibă o viață mai bună și să-și atingă obiectivele financiare pe termen lung. Integrarea educației financiare în programele școlare poate fi un pas important pentru construirea unui viitor financiar mai stabil și mai sigur pentru tinerii de astăzi și de mâine.