Prima pagină » Diverse » Dieta de primăvară care te scapă rapid de kilogramele nedorite și îți transformă sângele

Dieta de primăvară care te scapă rapid de kilogramele nedorite și îți transformă sângele

Dieta de primăvară care te scapă rapid de kilogramele nedorite și îți transformă sângele

Ștevia se mai numește și măcriș de grădină sau dragomir, iar în termeni științifici se numește rumex patientia și este o plantă erbacee perenă, care crește peste tot în România, 

Însă, planta banală care crește în curțile oamenilor are numeroase proprietăți extrem de benefice pentru sănătatea organismului. În plus, o cură cu ştevie ajută la slăbit, dar şi la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului.

Pe lângă faptul că este una dintre mâncărurile slabe în calorii, planta conține o cantitate mare de vitaminele C, A, E, K, dar și potasiu, fosfor, calciu, zinc, fier și proteine, potrivit studiilor. În frunzele de ștevie se găsesc niveluri ridicate de acid oxalix, lucru care oferă o aromă de lămâie și aciditate. Conținutul de acid oxalic va fi redus, dacă ștevia este gătită. Această plantă are multe beneficii pentru sănătate, ajutând la nivelul de energie și acționând ca o barieră împotriva bacteriilor.

Ștevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consumă alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseală mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate.

Poate fi consumată în diferite mâncăruri, de la omlete, plăcinte sau chiar mâncare de ștevie, fiind asemănătoare cu urzicile și cu spanacul. Este de preferat să se consume în stare crudă, păstrându-și toate proprietățile și beneficiile asupra organismului. În plus, valoarea nutritivă este foarte scăzută, contribuind la o dietă care se bazează pe deficitul de calorii, datorită volumului său mare, în raport cu valoarea calorică.

Dieta cu ştevie

Dimineaţa

Imediat după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele fierte (nu foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.

Prânz

Masa principala a zilei trebuie să fie mai săracă. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect. După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea ora după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc, conform bzi.ro.

Seara

Cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele