Mămăliga este un aliment care se consumă încă de pe vremea dacilor, doar că ei nu o pregăteau din făină de porumb, așa cum este preparată în prezent, ci dintr-un alt ingredient.
Porumbul este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alături de grâu, 80% din producția de cereale.
În 1493, în timp ce servea pentru Spania, navigatorul genovez Cristofor Columb a adus porumb în Europa din prima sa călătorie în Caraibe.
Porumbul a fost cultivat din anul 1494, dar a avut un succes moderat în Europa și abia după ce a evoluat prin hibridare, randamentul său a crescut.
Porumbul a fost menționat pentru prima dată în Țara Românească, pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino (1678-1688), iar în Moldova, sub domnia lui Duca-Vodă (1693-1695).
În Transilvania a început să fie cultivat începând cu secolul al XVIII-lea.
Strămoșii daci aveau un cult pentru mămăliga făcută din mei, asa cum susțin istoricii după descoperirile arheologice făcute în comuna Baia din județul Suceava, unde s-a demonstrat că meiul se cultiva intens în regiune acum câteva mii de ani.
Potrvit scrierilor lui Herodot, popoarele din această regiune „preferau meiul înaintea celorlalte mâncăruri”.
Mămăliga din mei este foarte uşor de obţinut şi astăzi, fiind considerat un aliment săţios, care poate fi consumat de către persoanele care au alergie la gluten.
Acest tip de mămăligă este mai albicioasă la culoare, are un gust mai delicat decât cea din porumb şi se aseamănă foarte mult cu o fiertură de griş, scrie Newsdesk.ro.