Directorul INSP îl contrazice pe premier în ceea ce privește purtarea măștilor în unitățile de învățământ. Cine va purta masca sanitară în timpul orelor de curs
Clarificări asupra purtării măștii sanitare în cadrul unităților de învățământ au fost făcute astăzi de directorul INSP. Astfel, în timpul orelor de curs masca sanitară este obligatorie pentru profesori, iar elevii sunt obligați să o poarte în timpul recreației. Declarația șefului INSP contrazice afirmațiile făcute de premierul Ludovic Orban, în Plenul Parlamentului. Simona Pârvu a declarat ca la 3 cazuri de infectare în clase diferite școala se închide.
Simona Pârvu, director INSP: ”Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”
„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe (în Ministerul Sănătății – n.red.). Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă. Decizia privind numărul de copii care revine la școală va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a declarat Simona Pârvu, pentru Edupedu.ro.
Orban a declarat că acolo unde școala va începe fizic, elevii, profesorii și personalul școlar auxiliar vor trebui să poarte măști de protecție.
„E clar că pentru fiecare mod de de deschidere a anului școar trebuie luate măsurile specifice.
În școli, acolo unde începe activitatea normal, e clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar”.
Clasa se închide la un singur caz de COVID-19
Simona Pârvu a mai precizat că la descoperirea unui elev infectat cu COVID-19, clasa acestuia se va închide pentru 14 zile, timp în care colegii săi și ceilalți contacți stau în izolare. Pentru a se închide toată școala, trebuie să existe minimum 3 cazuri de infectare în 3 ture sau clase diferite.
„Dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”, a mai declarat directorul INSP.