Directorul Institutului naţional pentru alergii şi boli infecţioase din SUA spune, în contextul epidemiei de coronavirus, că măştile sunt inutile, igiena riguroasă a mâinilor fiind importantă în strategia de prevenţie, la fel şi celelalte măsuri recomandate de obicei într-un sezon de gripă.
„Nu evitaţi chinezii ori restaurantele chinezeşti”, mai spune directorul institutului, citat de USA Today.
Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA vor face teste pentru coronavirusul apărut în China, numit COVID-19, în cazul pacienţilor din cinci oraşe mari care s-au prezentat la clinici având simptome de gripă şi au avut rezultate negative la analizele pentru tulpini sezoniere, potrivit Mediafax.
Dacă acele teste arată că virusul a ajuns în SUA în locuri despre care oficialii nu ştiau, „avem o problemă”, spune medicul Anthony Fauci, directorul Institutului naţional pentru alergii şi boli infecţioase.
Medicul a vorbit pentru „USA Today” despre măsurile de prevenţie în cazul COVID-19, care, de altfel, sunt aceleaşi pentru orice epidemie de gripă.
Fauci spune că oamenii nu ar trebui să folosească măşti dacă nu sunt contagioşi, că nu ar trebui să se teamă că se îmbolnăvesc dacă vin în contact cu produse aduse din China, inclusiv medicamente, şi în niciun caz nu ar trebui să evite chinezii sau restaurantele chinezeşti.
Măştile chirurgicale trebuie să fie folosite numai de oamenii bolnavi, pentru a nu-i infecta pe cei din jur. Măştile care se găsesc în farmacii nici măcar nu sunt foarte eficiente pentru a proteja pe cineva, mai spune Fauci.
Acesta este de părere că reacţiile de îngrijorare sunt normale în cazul oricărei epidemii, dar pericolul este „doar minuscul” în ceea ce priveşte COVID-19.
El a avertizat însă populaţia privind al doilea val de gripă sezonieră ce se manifestă în prezent şi care a provocat multe decese mai ales în rândul copiilor. „Spălaţi-vă pe mâini cât de des puteţi. Staţi departe de locurile aglomerate unde sunt oameni care tuşesc şi strănută. Dacă tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura. Ştiţi voi, toate lucrurile acelea pe care le spunem în fiecare an”, a spus Fauci.
„În prezent, nu există nicio dovadă că alimentele sau ambalajele alimentare sunt asociate cu transmiterea (coronavirusului, n.r.) şi nu există motive de îngrijorare”, a spus medicul Stephen Hanh, noul comisar al Administraţiei pentru medicamente şi alimente din SUA. „Nu există dovezi care să sprijine ideea transmiterii COVID-19 asociate cu bunuri importate, inclusiv hrană şi medicamente pentru animale de companie şi nu au fost cazuri de COVID-19 în SUA asociate cu bunuri importate”, a mai spus acesta.
O problemă cu care se confruntă autorităţile sunt cei care profită de tragedie pentru a vinde false remedii pe internet. Peste zece astfel de produse au fost detectate pe pieţele online.
Sursă FOTO: Shutterstock