DISENSIUNI. Mai mulți europarlamentari o critică pe Angela Merkel pentru propunerile sale privind bugetul UE
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se confruntă cu o serie de critici din partea Parlamentului European în contextul discuțiilor referitoare la bugetul Uniunii Europene.
Europarlamentarii susțin că Merkel plănuiește să modifice condițiile referitoare la respectarea statului de drept, ca un compromis pentru adoptarea mai rapidă a bugetului Blocului comunitar, informează politico.eu.
Liderii europeni se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru negocieri referitoare la Cadrul financiar multianual al Uniunii Europene, dar și cu privire la fondul destinat revenirii economiei europene după criza provocată de pandemia de COVID-19, iar ideea de a condiționa acordarea fondurilor de respectarea principiilor statului de drept va fi pe agenda acestora.
Guvernul de la Berlin a fost multă vreme de acord cu condiționarea alocării fondurilor de respectarea unor norme democratice. Cu toate acestea, criza provocată de COVID-19 pare să o fi făcut pe Merkel să își schimbe abordarea.
Înaintea crizei, state precum Finlanda, Suedia, Germania și Franța erau încrezătoare că ar putea să se folosească de un asemenea mecanism pentru a forța state precum Polonia și Ungaria să respecte statul de drept.
Însă mai mulți europarlamentari avertizează că riscurile unei crize economice profunde și o posibilă creștere a populismului în statele din sudul Europei au determinat-o pe Merkel să evite să mai promoveze aceste condiționări.
„Înțeleg că Guvernul german vrea întâi un acord asupra bugetului și abia apoi discuții despre statul de drept, pentru că bugetul are nevoie de unanimitate și, spre exemplu, Polonia și Ungaria nu pot să fie forțate să fie de acord”, a declarat Daniel Caspary, liderul grupului partidului cancelarului german din Parlamentul European.
Parlamentul European s-ar putea opune noului proiect de buget
Caspary a adăugat că, deși înțelege că există o presiune ca urmare a crizei, Parlamentul European insistă ca criteriul respectării statului de drept să fie luat în considerare.
„Pot să înțeleg presiunea cu care se confruntă Guvernul german, aceea că trebuie să ne mișcăm rapid în privința bugetului, pentru că banii trebuie să vină repede”, a spus Caspary, care a adăugat că Parlamentul European s-ar putea opune acordului „atât timp cât nu există o soluție cu privire la problema respectării statului de drept”.
La rândul său, Merkel a sugerat săptămâna trecută că această condiție, a respectării statului de drept, este o problemă pe termen lung. Ea a explicat că principiul statului de drept „nu este o chestiune legată de bani, este ceva de durată, care acoperă mai mulți ani”.
„Pentru a putea asocia fondurile cu statul de drept, avem nevoie de fonduri în primul rând. Avem nevoie de un acord, de aceea ne concentrăm pe înregistrarea unui progres în legătură cu acesta, pentru a avea o bază de la care să plecăm”, a spus Merkel.
Unii politicieni susțin că declarațiile lui Merkel arată că aceasta ar urma să încerce să împiedice introducerea mecanismului privind statul de drept în cadrul negocierilor.