Ca urmare a pandemiei de COVID-19 care a condus inevitabil la închiderea fabricilor, şcolilor, şantierelor de construcţii şi a magazinelor care stimulau economia americană, angajatorii privaţi din SUA au disponibilizat în aprilie 2020 un număr de 20,24 milioane de persoane.
Raportul publicat miercuri 6 mai 2020 de compania ADP, citat de Reuters și AP, relevă extinderea pierderilor de locuri de muncă, care au afectat întreaga lume.
Concret, sectorul divertismentului şi al ospitalităţii a pierdut luna trecută 8,61 milioane de locuri de muncă, în comerţ, transporturi şi utilităţi au fost concediate 3,4 milioane de persoane, în sectorul construcţiilor sunt aproape 2,5 milioane de şomeri, iar în industrie – 1,7 milioane.
Şi datele pentru martie au fost revizuite în scădere, iar angajatorii privaţi au disponibilizat 149.000 de persoane, faţă de nivelul raportat anterior, de 27.000. A fost primul declin din septembrie 2017 încoace.
Raportul ADP vine cu două zile înainte de publicarea datelor oficiale lunare de către Departamentul american al Muncii.
Economiştii se aşteaptă să fie anunţată pierderea a 21 de milioane de locuri de muncă şi rata şomajului să urce în aprilie la 16%, de la 4,4% în martie.
În primul trimestru din 2020, economia americană a înregistrat cea mai gravă scădere de la Marea Recesiune.
Conform unei estimări preliminare publicate recent de Departamentul american al Comerţului, în perioada ianuarie – martie 2020, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual.
Specialiștii vorbesc în acest context de cea mai importantă contracţie economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale.
Mai mult, declinul contabilizat în perioada ianuarie – martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.
În ultimele zile, mesajul liderului de la Casa Albă, Donald Trump, s-a concentrat pe perspectiva ridicării măsurilor restrictive şi pe repornirea ţării.
Aflat în vizită la o fabrică de măşti din Arizona şi fiind în postura de a nu purta mască, liderul de la Casa Albă a cerut o redeschidere rapidă a economiei, chiar dacă acest lucru riscă să crească bilanţul victimelor pandemiei.
Chestionat de jurnaliști dacă este de părere că „se vor pierde vieţi pentru redeschiderea economiei”, Trump a replicat: „Este posibil ca acest lucru să se întâmple pentru că nu vom rămâne în casele noastre”.
Potrivit Comisiei Europene (CE), se preconizează că şomajul la nivelul UE se va accentua, deşi măsurile adoptate ar trebui să limiteze creşterea acestuia.
Cu toate că sistemele de şomaj parţial, subvenţiile salariale şi sprijinul acordat întreprinderilor ar trebui să contribuie la limitarea pierderilor de locuri de muncă, pandemia de coronavirus va avea consecinţe grave asupra pieţei forţei de muncă.
În zona euro, se preconizează că rata şomajului va creşte de la 7,5% în 2019 la 9,6% în 2020.
În UE, se estimează că rata şomajului va creşte de la 6,7% în 2019 la 9% în 2020 şi apoi va scădea la aproximativ 8% în 2021.