„Doctor în Chimie” cu patru clase: Povestea controversată a Elenei Ceaușescu / Ce STUDII avea soția fostului dictator

Publicat: 30 07. 2024, 09:47
Actualizat: 30 07. 2024, 10:30
Nicolae și Elena Ceaușescu

Elena Ceaușescu, soția fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu, rămâne una dintre cele mai controversate figuri ale României. Deși avea doar patru clase primare, Elena a fost promovată la ranguri academice de vârf, devenind „Doctor în Chimie”, „Academician” și primind numeroase titluri de „Doctor Honoris Causa” de la universități internaționale de prestigiu.

Cu toate acestea, realitatea din spatele acestor titluri era sumbră. Istoricii și cercetătorii au scos la iveală faptul că „savantă de renume mondial” nu putea pronunța corect formula CO2 și că teza sa de doctorat, „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, a fost scrisă de alți savanți, Elena punându-și doar numele pe lucrare. Numele ei devenise sinonim cu protocolul diplomatic, iar distincțiile obținute reflectau interese politice mai degrabă decât merite academice.

Ce studii avea Elena Ceaușescu

Studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician. În faza ei de maximă ascenţiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura”, a scris istoricul Lucian Boia în cartea sa „România, țara de frontieră a Europei”, conform Fanatik.

După execuția sa din 1989, imaginea Elenei Ceaușescu a fost ștersă din Academia Română, conform statutului care exclude membrii condamnați penal. Astfel, memoriile ei științifice și titlurile au fost demontate, expunând un sistem corupt care a folosit știința și cultura pentru a susține un regim totalitar.

„Vă pot spune în mod cert că Elena Ceauşescu a fost exclusă ca urmare a statutului Academiei Române, care spune că este exclus cineva care suferă o condamnare penală. Iar Elena Ceauşescu a fost condamnată şi executată în decembrie 1989. Aşadar, conform statutului  Academiei, ea trebuia exclusă post-mortem”, a declarat femeia care era responsabilă cu revista internă a instituției din anul 1974.

În spatele unei fațade de excelență academică, se ascundea o realitate a propagandei și manipulării, marcând una dintre cele mai mari farse academice din istoria României.