Doi cetățeni chinezi sunt acuzați de SUA că ar fi întreprins acțiuni de spionaj cibernetic
Departamentul american de Justiţie a pus sub acuzare doi cetăţeni chinezi care ar fi întreprins activităţi de spionaj cibernetic asupra unor firme din domeniul apărării şi a unor proiecte de cercetare medicală, transmite Reuters.
Li Xiaoyu și Dong Jiazh sunt cei doi cetățeni chinezi care au întreprins activităţi de spionaj cibernetic
Autoritățile americane au declarat că Li Xiaoyu și Dong Jiazhi, au participat la o campanie de spionaj cibernetic prin care s-au furat proiecte de arme, precum și informații despre medicamente.
Procurorul general adjunct pentru securitatea națională, John Demers, a declarat într-o conferință virtuală de presă că hackerii au lucrat ocazional de pe propriul cont.
Demers a declarat că statul chinez s-a alăturat „clubului rușinos al națiunilor care oferă un refugiu sigur pentru hackeri” în schimbul serviciilor prin care se fură proprietatea intelectuală.
Un expert a declarat că rechizitoriul a arătat „importanța extrem de mare” pe care guvernele precum cel chinez le-au pus pe seama cercetărilor legate de COVID.
Hackerii au încercat să fure și informații din zona cercetării cancerului.
„Este o amenințare fundamentală pentru toate guvernele din întreaga lume și ne așteptăm ca informațiile referitoare la tratamente și vaccinuri să fie vizate de mai mulți sponsori ai spionajului cibernetic”, a spus Ben Read, un analist senior al companiei de cibersecuritate FireEye.
Acesta a mai menționat că guvernul chinez s-a bazat mult timp pe contractori pentru operațiunile sale de atacuri cibernetice.
„Utilizarea acestor freelanceri permite guvernului să acceseze o gamă mai largă de talente, oferind în același timp o anumită încredere în desfășurarea acestor operațiuni”, a mai spus Ben Read.
Conform rechizitoriului, cei doi hackeri au operat din 2014 până în 2020 și, cel mai recent, au încercat să fure informații din zona cercetării cancerului.