Răsturnare de situație în dosarul privind accidentul în care a fost implicat ministrul Lucian Bode. Una dintre victime a trimis acte medicale din Polonia care vor fi expertizate de INML (EXCLUSIV)

Răsturnare de situație în dosarul privind accidentul în care a fost implicat ministrul Lucian Bode. Una dintre victime a trimis acte medicale din Polonia care vor fi expertizate de INML (EXCLUSIV)

Noi informații legate de stadiul anchetei în dosarul accidentului produs, în august 2020, de șoferul SPP care conducea mașina cu care ministrul Lucian Bode se întorcea de la Zalău la București confirmă solicitarea procurorilor de la Secția Parchetelor Militare către Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea unei noi expertize.

Surse judiciare au spus, pentru Gândul.ro, că din Polonia au sosit recent acte medicale transmise pentru a fi depuse la dosar de unul dintre cei doi cetățeni polonezi victime ale accidentului care a avut loc pe DN7 Valea Oltului, în zona localității Drăganu, pe ruta Vâlcea-Pitești, la sfârșitul lunii august 2020.

Mașina condusă de un ofițer SPP, în care se afla Lucian Bode, atunci ministru al Transporturilor, a lovit un alt autoturism cu care se deplasa o familie de polonezi, soț și soție. În urma impactului, ministrul Lucian Bode s-a rănit ușor la piramida nazală, iar șoferul și-a fracturat o mână.

După accident, ministrul Lucian Bode și-a cerut scuze de la cei care au avut de suferit în urma accidentului și a dat explicații într-o conferință de presă.

“Demnitarul nu are dreptul să-i spună șoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau să nu folosească semnalele acustice și luminoase, dacă mașina e echipată. Demnitarul îi transmite șoferului destinația și ora la care dorește să ajungă. Șoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care îl va urma și de ducerea în siguranță la destinație a demnitarului. În astfel de deplasări nu există «ne grăbim», există doar «ajungem în siguranță la destinație»”, spunea atunci Lucian Bode.

Demnitarul venea atunci de la Zalău la București, iar accidentul s-a petrecut cu 20 de kilometri înainte de intrarea din Pitești pe autostrada A1.

”Le-am comunicat celor de la SPP că destinația finală este sediul Guvernului, iar ora de sosire pe care o anticipez era 20.00. Nu aveam niciun motiv să ne grăbim. Absolut toate deplasările pe care le-am făcut am stat pe bancheta din spate, unde am posibilitatea să citesc, lucrez sau să mă odihnesc. Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP în zecile mii de kilometri parcurși, pentru un motiv foarte simplu: până duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare incidentului, mă odihneam. Călătoream de 4 ore și jumătate”, mai spunea Bode.

Citește și: Video cu automobilul în care se afla Lucian Bode, înainte de a se produce accidentul. Mașina a intrat în plin într-un autoturism

Conform imaginilor filmate de un motociclist aflat pe șosea, care se află la dosarul de la parchet, maşina în care se afla ministrul Lucian Bode avea semnalele acustice şi luminoase pornite, a călcat linia continuă si a intrat pe contrasens, depășind o coloană de maşini, deşi avea interzis.

Mașina în care se afla demnitarul a intrat într-un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard. Ocupanții autoturismului lovit pe contrasens de mașina în care se afla ministrul Bode sunt polonezi. Ei au fost duși atunci la spital pentru evaluare, dar nu s-a constatat vreo afecțiune care să necesite spitalizarea, iar în scurt timp au și părăsit țara.

Ancheta pentru accidentul în care a fost implicat Lucian Bode, fără rezultat după opt luni

După accident a fost deschis un dosar penal la Pitești, dar acesta a fost declinat la Parchetul Militar, competența fiind atrasă de existența unui cadru militar în cauză, mai precis șoferul SPP.

Dosarul este încă în faza de cercetare in rem la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Până acum au fost făcute audieri și o expertiză medico-legală. Recent, însă, soția cetățeanului polonez care conducea mașina lovită de autoturismul în care se afla ministrul Lucian Bode le-a trimis anchetatorilor mai multe documente medicale din care reiese că, posttraumatic, aceasta ar avea afecțiuni ale coloanei cervicale din cauza accidentului.

După primirea documentelor medicale in Polonia, procurorii au solicitat Institutului de Medicină Legală o nouă expertiză, pentru ca, înainte de a se da o soluție, aceasta să ajute la stabilirea clară a încadrării juridice a faptelor.

Până acum, două infracțiuni sunt cercetate în faza in rem a dosarului privind accidentul din 2020: neglijență în serviciu și vătămare corporală din culpă.

„Este important ca legiștii să stabilească gravitatea afecțiunilor și de câte zile de îngrijire medicală putem vorbi în acest caz, pentru ca și încadrarea juridică să fie stabilită foarte clar”, subliniază sursele Gândul.ro.

Potrivit legii, vătămarea corporală din culpă, săvârșită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă urmările s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă se pedepsește fapta de neglijență în serviciu, dacă un funcţionar public a încălcat îndatorirea de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, iar prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.

Citește și: 

De ce riscă amenzi dacă nu au RCA proprietarii de mașini vechi, chiar dacă nu le mai folosesc. Explicații de la ASF și asigurători

Motivele pentru care ar fi necesară o a treia doză de vaccin împotriva-Covid

Propunerea ministrului Sănătății: „Fără mască în birourile cu toții angajații vaccinați”

Reprezentanții HoReCa solicită autorităților redeschiderea totală a restaurantelor și taxe zero pentru angajați

INTERVIU de Ziua Europei | Miruna Troncotă, expertă în politică europeană: ”Pandemia ne-a perturbat viața, a schimbat priorități politice, a slăbit economiile și a provocat decizii controversate, dar a întărit solidaritatea”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri