Peste 211 tone de deșeuri periculoase, provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv, au dost descoperite și distruse de poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase în cadrul unei acţiuni ample desfăşurate la nivelul statelor membre U.E, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române.
Șase dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, au fost deschise de oamenii legii în urma acțiunii de control privind gestionarea deșeurilor periculoase provenite de la unitățile care tratează pacienții confirmați cu noul coronavirus.
Poliţiştii au constatat 8 infracţiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi una la articolul 352 Cod Penal. Dintre cele 17 persoane cercetate, trei au fost reţinute şi ulterior, faţă de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive, a transmis IGPR, luni, printr-un comunicat de presă.
În plus, oamenii legii au fost aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 454.800 de lei şi 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi la legislaţia de mediu aferentă.
Acțiunea poliţiştilor Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a derulat în perioada 9 iunie – 1 iulie, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Aceasta se încadrează în planul de acțiune inițiat de statele membre UE, codificat „Retrovirus”, care are drept scop espectarea legislaţiei aferente deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Acţiunea, desfăşurată în cooperare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspecţia Sanitară de Stat, s-a desfăşurat concomitent la producătorii de deşeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât şi în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.
Potrivit IGPR, au fost efectuate 282 de controale şi verificări la unităţile sanitare şi la agenţii economici care efectuează operaţiuni în domeniul managementului deşeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2, în urma cărora poliţiştii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deşeuri.
„În urma acţiunilor, deşeurile medicale au fost distruse şi eliminate în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancţionarea administrativă a operatorilor economici, precum şi închiderea temporară a activităţii unui incinerator. Astfel s-a reuşit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea şi neeliminarea deşeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a transmis IGPR.
Unul dintre exemple date de IGPR se referă la perchezițiile și dosarul deschis după ce, în 14 mai, zeci de saci cu seringi și perfuzii au fost găsiți pe câmp în comuna Dobroiești, lângă Capitală.
În 11 mai, poliţiştii Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR au efectuat 13 percheziţii în judeţele Ilfov şi Dolj şi în municipiul Bucureşti, la domiciliile şi sediile mai multor persoane fizice şi juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deşeurilor medicale periculoase.
În urma percheziţiilor, 16 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, pentru cercetări. De asemenea, a fost indisponibilizată o autoutilitară, au fost ridicate documente care atestă trasabilitatea deşeurilor medicale periculoase şi a fost închisă temporar activitatea unei societăţi comerciale din judeţul Dolj, care deţine un incinerator de deşeuri periculoase. A fost aplicată o a o sancţiune contravenţională cu amendă de 10.000 de lei.
În plus, în aceeaşi cauză, în 23 iunie, poliţiştii au pus au mai efectuat 6 percheziţii în judeţul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate deşeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maximum 24 de ore, conform normelor legale în materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie a.c.).
Astfel, potrivit IFPR, au fost indisponibilizate 209 tone de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv, iar în urma cooperării interinstituţionale, a fost dispusă măsura distrugerii şi a eliminării în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, a deşeurilor medicale.
În urma probatoriului administrat, 3 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, ulterior faţă de acestea, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru săvârşirea infracţiunii de „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu.
În alt control a fost în 22 iunie, când poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Dolj au efectuat verificări la o societate comercială, cu obiect de activitate „transportul de deşeuri periculoase”.
În urma acţiunii a reieşit faptul că, în perioada 12 – 22 iunie a.c., ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deşeuri periculoase, în cantitate totală de 3.971 de kilograme, în vederea eliminării.
Potrivit IGPR, reprezentanţii societăţii au colectat deşeurile în cauză de la o unitate sanitară de pe teritoriul judeţului Dolj şi le-au transportat la incinerator, în vederea eliminări, fără a respecta prevederile legale referitoare la expediţia deşeurilor periculoase.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminarea deşeurilor periculoase”. Acţiunea a beneficiat de suportul Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu.