Dosarul privind plângerea lui Daniel Băluță, închis la DIICOT. Acuzația de grup infracțional organizat, clasată, un alt parchet continuă cercetările pentru ”pretins șantaj”

Publicat: 10 06. 2021, 15:16

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au decis că nu sunt elemente care să probeze acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat în dosarul deschis după plângerea primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, în cazul unor jurnaliști de la Libertatea și Newsweek.

”Prin ordonanța din data de 07.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracțional organizat”, a anunțat joi DIICOT, într-un comunicat de presă.

În ce privește presupusa infracțiune de șantaj, din plângerea primarului Daniel Băluță, procurorii DIICOT au decis ca cercetările să fie continuate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

”Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen și declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București”, potrivit DIICOT.

Procurorii explică și de ce cercetările în acest dosarul nu mai pot fi continuate la DIICOT.

”Menționăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracțiune a fost comisă și a intrat în scopul unui grup infracțional organizat. Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracțional organizat, s-a constatat că nu mai este incident niciun alt criteriu de competență materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competența DIICOT, ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, potrivit procurorilor.

Decizia de a declina dosarul disjuns a fost luată și pentru că, pe 8 iunie 2021, Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că ” procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului”, a precizat sursa citată.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a formulat în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea, Alexandru Pop, de la News International SA, Mihai Toma, jurnalist Libertatea, Mircea Marian, senior editor Newsweek, și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.

Daniel Băluță a scris în plângere că, încă din anul 2017, ”diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”, au produs în mod repetat amenințări la adresa lui și a familiei sale, fiind ”defăimat în mass-media și obstrucționat în viața privată”.

Edilul Sectorul a precizat că împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”.

”Prin titlurile articolelor de presă comandate, prin asocierea numelui meu de anumite persoane sau de anumite dosare penale, prin consemnările neadevărate din rechizitorii și ordonanțe, imaginea și viața mea, a familiei mele, au fost grav afectate, a se vedea cu titlu de exemplu: „ ……. Băluță se afișează cu mafia”, ”….. interlopii lui Bebino, membri PSD ai lui Băluță….”, ”minciuna lui Daniel Băluță………” , ”Daniel Băluță a fost surprins de lucrătorii vamali ai Aeroportului „Henri Coandă” având asupra sa sume de bani nedeclarate ……… manifestând un comportament antisocial față de lucrătorii vamali”, ”… banii sunt scoși din România pe ruta auto România – Bulgaria-Turcia….. fie prin intermediul soției edilului ………”, a mai scris Daniel Băluță în plângerile penale.

Cei patru jurnaliști au fost audiați la DIICOT, pe 20 mai.