Pâinea a devenit un aliment controversat în ultimii ani, mulți nutriționiști recomandând evitarea acesteia, mai ales în curele de slăbire.
Unii medici, însă, spun că anumite tipuri de pâine oferă beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, dr. Cezar Amititeloaie spune, într-un videoclip postat pe rețelele sociale, că pâinea cu maia are numeroase beneficii.
Potrivit acestuia, pâinea cu maia este benefică pentru digestie și adaugă că el o consumă cu regularitate.
„Ce este maiaua și ce beneficii are? Sunt Cezar, un medic pasionat de nutriție și un cardiolog neconformist. O perioadă am renunțat la pâine pentru că nu o tolerăm, dar de când am descoperit pâinea artizanală cu maia, am văzut că nu mai am probleme digestive și am reinclus-o în dieta mea, dar nu la fiecare masă.
Eu sunt adeptul unei diete echilibrate, mai mult contează calitatea, cantitatea și frecvența în care o consumăm. Pâinea are multe beneficii, nu doar dezavantaje cum vedem peste tot. Maiaua este un amestec fermentat de făină și apă care servește ca agent de dospire, conține drojdie naturală care fermentează carbohidrații din făină, producând dioxid de carbon și alcool”, spune dr. Cezar.
Pâinea este nelipsită pe masa românilor: fie de dimineață la ceai, în sandvișuri sau cu un castron de supă la cină, însoțește aproape orice fel de mâncare. Cu toate acestea, pâinea se va strica rapid dacă nu este depozitată corespunzător.
„Dacă intenționați să mâncați rapid pâinea, o puteți depozita pe blatul din bucătărie”, spune Margarethe A. Cooper, profesor de Food Safety Education la Universitatea din Arizona.
„Dar dacă îți ia mult timp să-ți consumi pâinea, și dacă bucătăria ta este caldă și umedă, și mai ales dacă pâinea este de casă, merită să o pui la frigider pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului”, adaugă ea.
Pâinea de casă nu conține conservanții care o împiedică să se strice și pe care îi au majoritatea sortimelelor de pâini cumpărate din magazin. Citește mai mult…